Gazdaság

Megint ránk figyel a Moody’s

A hitelminősítő szerint mindent megnehezíthet a kohéziós támogatások esetleges felfüggesztése.

Az ország adósmegítélési szempontjából negatív fejleménynek nevezte az uniós juttatások részleges felfüggesztésének kilátásba helyezését a Moody’s Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának illetékes alelnöke és térségi elemzője úgy vélte: ha kiesik a felzárkóztatási juttatások harmada, az nehezebbé tenné az államháztartási célok teljesítését, és késleltethetne olyan beruházásokat, amelyekre a növekedés szempontjából szükség lenne.

A brüsszeli javaslat egyébként jelzi Budapest és az Európai Bizottság feszült viszonyát is, bonyolultabbá teszi a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval esedékes tárgyalásokat is.

A Moody’s tavaly novemberben intézett kemény figyelmeztetést Magyarországhoz, amikor megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást. A hitelminősítő ugyanakkor e hónap közepén kilenc EU-tagállam – köztük nyolc euróövezeti tagország – adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását rontotta.

Arra hivatkozott, hogy gyengülnek Európa makrogazdasági kilátásai, és ez veszélyezteti a takarékossági programok végrehajtását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik