Nagyvilág

Líbia még mindig forrong

Újabb összecsapások történtek rivalizáló fegyveres csoportok között a megfelelő rendőrség és hadsereg nélküli Líbiában.

A Tripolitól 80 kilométerre fekvő Gárián város milíciája vasárnap csapott össze egy másik, egyelőre azonosítatlan fegyveres csoporttal – közölték kormány- és biztonsági források. Áldozatokról még nem tudni.

A városi milícia tagjai egy nappal korábban a szomszédos al-Aszábija városból való fegyveresekkel keveredett tűzharcba, miután egy ottani lakos megölt egy gáriániait. A kialakult ellenségeskedésekben két ember vesztette életét, és legkevesebb 39-en sebesültek meg. Az összecsapás, amely alatt Grád típusú rakétagránátokat is bevetettek, szombat este fejeződött be, miután a helyszínre érkezett Oszáma Dzsuali védelmi miniszter.

Líbiában a volt diktátor, Moammer Kadhafi megölésével véget ért ugyan a polgárháború, néhány felkelő milícia azonban továbbra sem teszi le a fegyvert, mondván hogy akkor lesznek erre hajlandóak, miután a rendőrség és a hadsereg teljes mértékben talpra áll. Az átmeneti kormány vezetője január elején arra figyelmeztetett, hogy hogy az ország polgárháborúba süllyedhet, ha nem sikerül irányítás alá vonni az egykori felkelők különböző fegyveres csoportjait. Erről azután beszélt, hogy rivális fegyveres csoportok összecsapásában öt ember halt meg a líbiai fővárosban.

A rend és a törvényesség helyreállítása érdekében az átmeneti kormány azt tervezi, hogy az egykori Kadhafi-ellenes lázadók ezreit az új hadseregbe, rendőrségbe integrálja, vagy civil állásokhoz juttatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik