Nagyvilág

Líbiai felkelők az új vezérkari főnök ellen

Nem fogadják el az egykori líbiai felkelők a héten kinevezett új vezérkari főnököt. Közben az átmeneti vezetés polgárháború kitörésétől tart.

Elutasítják az egykori líbiai felkelők, hogy az ország ideiglenes vezetése Juszef al-Mangust nevezte ki a létrehozandó új hadsereg vezérkari főnökévé. Balul Asszid, egy több líbiai térség lázadóit tömörítő gyűjtőszervezet tagja közölte: elutasítanak minden olyan jelöltet, aki nem szerepel az általuk korábban a vezérkari főnöki tisztségre javasolt személyek névjegyzékén.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT), amely Moammer el-Kadhafi diktátor tavalyi megbuktatását követően ideiglenesen irányítja az észak-afrikai arab országot, kedden nevezte ki Mangust vezérkari főnökké. Az ÁNT egyúttal tábornokká léptette elő Mangust, aki korábban ezredesként szolgált Kadhafi hadseregében

Musztafa Abdel Dzsalíl, az ÁNT vezetője – ideiglenes államfő – tavaly decemberben egy vagy több jelöltet kért az egykori lázadóktól a szóban forgó tisztségre. Végül hat olyan személyt terjesztettek elő, akik korábban magas rangot szereztek a líbiai hadseregben, de átálltak a felkelők oldalára és tevékenyen kivették részüket a Kadhafi-ellenes harcokból. Mangus neve azonban nem szerepelt a listán.

Az ÁNT vezetője kedden arra figyelmeztetett, hogy az ország polgárháborúba süllyedhet, ha nem sikerül irányítás alá vonni az egykori felkelők különböző fegyveres csoportjait. Erről azután beszélt, hogy rivális fegyveres csoportok összecsapásában öt ember halt meg a líbiai fővárosban.

A problémák forrása Músza al-Kuni, a líbiai átmeneti tanács tagja szerint az, hogy még nem kezdődött meg a különféle harci csoportok leszerelése, mert Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának tavalyi megdöntése óta még nem állt fel a líbiai reguláris hadsereg, a rendőrség pedig túlterhelt.

A rend és a törvényesség helyreállítása érdekében az átmeneti kormány azt tervezi, hogy az egykori Kadhafi-ellenes lázadók ezreit az új hadseregbe, rendőrségbe integrálja, vagy civil állásokhoz juttatja. Egyes milíciavezérek viszont csak akkor lennének hajlandóak lemondani a fegyvereseik feletti rendelkezésről, ha előtte létrejön a reguláris hadsereg és a szervezett biztonsági apparátus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik