Nagyvilág

Rivalizáló felkelők összecsapása Líbiában

Öt halottja és tucatnyi sebesültje van a líbiai fővárosban történt több órás összecsapásnak.

A konfliktus szálai még szilveszter éjszakára vezetnek vissza. Egy miszrátai felkelőt Tripoliban vett őrizetbe egy másik “forradalmi” csoport, állítólag rablás miatt, társai azonban nem hagyták magára, megpróbálták kiszabadítani a tripoliak fogságából, de kudarcot vallottak és őket is elfogták. Erre kedden újabb miszrátai harcosok érkeztek, a két rivális csoport gépfegyverrel, gránátvetőkkel támadt egymásra. A több órás összecsapásban három miszrátai és két tripoli fegyveres vesztette életét.

A problémák forrása Músza al-Kuni, a líbiai átmeneti tanács tagja szerint az, hogy még nem kezdődött meg a különféle harci csoportok leszerelése, mert Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának tavalyi megdöntése óta még nem állt fel a líbiai reguláris hadsereg, a rendőrség pedig túlterhelt.

Az átmeneti tanács kedden kinevezte Juszef al-Mankus nyugalmazott tábornokot a líbiai fegyveres erők új parancsnokává, ami az első jelentős lépés az új reguláris haderő felállítása érdekében – bár még nem tudni, hogy minden lázadóvezér elfogadja-e őt a hadsereg vezetőjeként.

A rend és a törvényesség helyreállítása érdekében az átmeneti kormány azt tervezi, hogy az egykori Kadhafi-ellenes lázadók ezreit az új hadseregbe, rendőrségbe integrálja, vagy civil állásokhoz juttatja. Egyes milíciavezérek viszont csak akkor lennének hajlandóak lemondani a fegyvereseik feletti rendelkezésről, ha előtte létrejön a reguláris hadsereg és a szervezett biztonsági apparátus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik