Nagyvilág

Líbiában megalakult az első iszlamista párt

A kelet-líbiai Bengáziban bejelentették, hogy Líbiában megalakult az első iszlamista párt Reform és Fejlődés Pártja néven.

A politikai tömörülést ulemák, vagyis hittanítók hozták létre szombaton Bengáziban. Vezetője Háled al-Versefáni a Muzulmán Testvérek vallási közösség volt tagja.

A Muzulmán Testvérek részesei voltak a pártalapításnak, de az új politikai erő – közleménye szerint – nem függ egyetlen csoporttól sem.

Az új párt elkötelezi magát az iszlám törvénykezésben, a saríában megfogalmazott elvek tiszteletben tartása mellett, és a nemzeti egység megteremtését, egy modern, civilizált és fejlett Líbia felépítését tűzi ki célul, anélkül, hogy bárkit kizárjanak a társdalomból, vagy annak szélére sodorjanak – fejtette ki Versefáni az AFP-nek.

Az új pártot néhány nappal azt követően hozták létre, hogy Líbiában hatályon helyezték azt az 1972-ben hozott törvényt, amely büntette a politikai szervezetek létrehozását. Moammer Kadhafi uralma idején betiltották a politikai pártokat és a civil társadalmi szervezeteket.

A volt rendszer bukása óta azonban számos pártot alapítottak Líbiában, sőt ezt megelőzően már a forradalom bölcsőjének számító Bengáziban is.

A Kadhafi-korszak vége óta a líbiai iszlamisták, akik állításuk szerint a mérsékelt iszlám ügyét akarják előmozdítani, mind jelentősebb politikai erőnek számítanak az észak-afrikai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik