Nagyvilág

Továbbra is Magyarország látja el az EU líbiai képviseletét

Magyarország tripoli nagykövetsége az Európai Külügyi Szolgálat felkérésére folytatja az Európai Unió képviseletét Líbiában.

Az Európai Unió 2011 novemberében megkezdte saját diplomáciai állomáshelyének felállítását Tripoliban, de a misszióvezetőt csak az elkövetkező hónapokban nevezik ki. Addig, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton ideiglenes jelleggel ismét Magyarországot kérte fel a képviseleti feladatok ellátására – tudatta a Külügyminisztérium az MTI-vel. Hozzátették: Magyarország örömmel tesz eleget az újabb felkérésnek.

A Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozták: Magyarország az elmúlt hat hónapban egy a jelenlegihez hasonló felkérés alapján látta el az EU intézményi képviseletét az országban. Ez egyben elismerése volt a tripoli magyar nagykövetség helytállásának a líbiai válságban, amely nagyrészt a magyar soros EU-elnökség idejére esett – fogalmaztak.

A tárca kiemelte: miután a líbiai forradalom 2011 februárjában kirobbant, és a helyi diplomáciai testület jelentős részét evakuálták, a tripoli magyar nagykövetség nemcsak az EU nevében látta el feladatait, hanem kétoldalú felkérésre az Amerikai Egyesült Államokat, Görögországot, Horvátországot, Kanadát és Olaszországot is a magyar diplomaták képviselték az észak-afrikai országban.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) önálló uniós szerv, amelynek feladata, hogy segítséget nyújtson Catherine Ashtonnak a közös kül- és biztonságpolitika irányításához és az EU külső tevékenységei közötti összhang biztosításához. Az EKSZ együttműködik a tagállami szolgálatokkal, Európán kívüli küldöttségei pedig az uniós polgárok számára konzuli szolgáltatásokat biztosítva segíthetik a tagállamokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik