Nagyvilág

Minden palesztin terrorista az amerikai elnökjelölt szerint

Kevés figyelmet kapott, de Newt Gingrich szerint a palesztinok nem csak „kitalált nép”, hanem mindannyian terroristák is.

Nagy vihart kavart a jelenleg legesélyesebbnek tűnő republikánus elnökjelölt, amikor egy amerikai zsidó televíziós csatornának adott interjújában „kitalált népnek” nevezte a palesztinokat, akik igazából arabok, és „sok helyre mehettek volna”. Newt Gingrich egy nappal később kitartott vitatott állítása mellett a Republikánus Párt elnökjelöltjeinek televíziós vitáján, és még rá is tett egy lapáttal: gyakorlatilag minden palesztint terroristának nevezett.

„Valakinek venni kéne már a bátorságot, hogy elmondja az igazat: ezek az emberek terroristák, akik terrorizmust tanítanak az iskoláikban” – jelentette ki Gingrich a hétvégi vitán, a republikánus szavazókból álló közönség nagy tetszésére. Az Egyesült Államok elnökségére pályázó politikus lehet, hogy palesztinok csak egy csoportjára gondolt, de azzal nem foglalkozott, hogy ezt egyértelművé tegye. Így gyakorlatilag mind a négymillió, Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztint leterroristázta.

A sokak szemében különösen felháborító általánosítás felett azonban nagyrészt átnézett az amerikai és a nemzetközi sajtó, ahol inkább a korábban elhangzott „kitalált nép” kijelentése kapott nagy szerepet. Azzal kapcsolatban szinte mindenki megszólalt: Közel-Kelettel foglalkozó szakértők, palesztin szervezetek, amerikai zsidó csoportok, az Arab Liga és a palesztin kormányfő is. Csak egy érintett hallgatott: az izraeli kormány.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter csak nevetett, amikor egy hétfői sajtótájékoztatón Gingrich kijelentéséről kérdezték, és közölte: nem akar beleavatkozni más országok belügyeibe. Ezzel nincsen egyedül: az egész izraeli kormány mély hallgatással reagált a nagy vihart kavart interjúra. A Jerusalem Postnak nyilatkozó izraeli tisztségviselők és diplomaták elmondása szerint ez nyilvánvaló volt. Ugyanis bármit is reagálnák, azt ellenük használnák fel, ráadásul teljesen feleslegesen vállalnák a kockázatot.

Izraelben ugyanis nagyon jól tudják, hogy a zsidó szervezetek támogatásáért és a zsidó szavazatokért küzdő elnökjelöltek a választási kampány alatt olyan ígéreteket szoktak tenni, amelyeket azonnal elvetnek, amint beiktatták őket elnöknek. Az izraeli kormány „akkor reagál, ha Gingrich elnök lesz, és utána tesz egy közleményt, egy perccel sem hamarabb” – mondta az izraeli miniszterelnöki hivatal egy tisztségviselője a Jerusalem Postnak.

Az izraeli vezetés azt is szeretné elkerülni, hogy a zsidó állam támogatásának kérdése pártos bokszzsákká váljon az amerikai belpolitikában, ahol az elmúlt években repedések jelentek meg az évtizedes – mindkét párt által vallott – „mindenáron támogatjuk Izraelt” alaphozzáálláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik