Nagyvilág

Kitalált népről beszélt Obama esélyes kihívója

A palesztinok szerint a legesélyesebb republikánus elnökjelölt új konfliktusokat idézhet elő a Közel-Keleten otromba nyilatkozataival.

Newt Gingrich egy pénteki interjúban “kitalált népnek” nevezte a palesztinokat, egy korábbi nyilatkozatában pedig kilátásba helyezte: elnökké választása esetén haladéktalanul Jeruzsálembe telepítené át az Egyesült Államok – most Tel-Avivban található – izraeli nagykövetségét.

“Emlékezzenek csak vissza: Palesztina, mint állam, nem létezett. A terület az Oszmán Birodalom része volt” a XX. század elejéig – jelentette ki Gingrich az interjúban, amelyet a Jewish Channel nevű tv-csatornának adott. Szerinte “a kitalált palesztin nép tagjai valójában arabok, történelmileg az arab közösség részét képezik”.

Száeb Erekát, a korábbi béketárgyalásokon részt vevő palesztin küldöttség vezetője “alávalónak” minősítette Gingrich szavait. “Ez a gondolkodás legalacsonyabb szintje, amelyre valaki süllyedhet” – hangoztatta a palesztin elnök tanácsadója, hozzátéve: az ilyen kijelentések csak arra jók, hogy fokozzák az erőszakot a térségben.

Friss felmérések szerint Gingrich toronymagasan vezeti a republikánus elnökjelölt-aspiránsok listáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik