Nagyvilág

Amerika gyászol

Az Egyesült Államokban a 10 évvel ezelõtti terrortámadások áldozataira emlékeztek. A közel 3000 emberéletet követelõ tömeggyilkoságok áldozatainak hozzátartozóin kívül több ezren vettek részt a rendkívüli biztonsági intézkedések között folytatott megemlékezéseken.

A 2001. szeptember 11-én meggyilkolt közel 2977 áldozat nevének felolvasásával emlékezett New Yorkban a lerombolt tornyok helyén létrehozott Ground Zero parkban az amerikai nemzet a 10 évvel ezelõtti tragédiára. Az egész nap tartó megemlékezésen részt vett Barack Obama jelenlegi és George W. Bush, a támadások alatt hivatalban lévõ elnök, Rudi Guliani New York egykori és Michael Bloomberg, a város jelenlegi polgármestere is.

Az tízéves évfordulón hatszor szólalt meg az egyperces néma megemlékezésre hívó harang. Elsõ alkalommal helyi idõ szerint 8 óra 46 perckor, amikor az American Airflight 11-es számú járata a Világkereskedelmi Központ északi, másodszor 9 óra 3 perckor, amikor a 175-ös járat a déli toronyba csapódott. Harmadszor 9 óra 37 perckor, amikor 77-es járat a Pentagonra zuhant, negyedszer 10 óra 3 perckor, amikor a terroristák ellen fellázadt utasokat szállító 93-as járat, amely a Fehér Ház irányába tartott, lezuhant Shanksville település mellett Pennsylvaniában. Ötödször, 9 óra 59 perckor, amikor a WTC déli tornya, végül hatodszor 10 óra 28 perckor, amikor az északi tornya is összedõlt. A megemlékezések a tragédiák minden helyszínén zajlottak.

A néma megemlékezõ szünetek között az áldozatok hozzátartozói olvasták fel a támadás során meggyilkolt szeretteik nevét és búcsúztak tõlük néhány szóban. Barack Obama és George Bush is felszólalt az eseményen. Obama egy zsoltárból idézett, George Bush pedig, akinek hivatali idejét szeptember 11 egészen új irányokba kormányozta, egy Abraham Lincoln által egy a függetlenségi háborúban 5 gyermeket elveszített anyának írt levelet olvasott fel. A levélben Lincoln arról ír, hogy hiába fejezné ki együttérzését, nem tudna vigaszt nyújtani az asszonynak, de ki kell fejeznie azt a határtalan köszönetet, amivel a nemzet tartozik az életét áldozó öt fiatalembernek.

A megemlékezéseken több túlélõ is felidézte a tíz évvel ezelõtt történteket. A legtöbben közülük évekig terápiákra jártak az események után és néhányan a mai napig nem voltak képesek feldolgozni a történteket. Sokuknál jelentkezik bûntudat, nem tudják megválaszolni, miért pont õk maradt életben, amikor csupán pillanatnyi döntéseken, menekülési útvonalak kiválasztásán múlt, ki az, aki megmenekül és ki az, aki a romok között leli halálát.

A CNN egész napos élõ közvetítését egy összeállítás elõzte meg, amelyben a tíz ével ezelõtti események helyszínén dolgozó tûzoltók, rendõrök és túlélõk mellett az akkori politikai vezetés képviselõi, George Bush elnök, Donald Rumsfeld védelmi miniszter, Colin Powell külügyminiszter beszéltek annak a napnak az egész életüket megváltoztató eseményeirõl és személyes élményeikrõl.

Orbán Viktor miniszterelnök Barack Obama amerikai elnöknek a írott levelében emlékezett meg a tíz esztendõvel ezelõtti New York-i és washingtoni terrortámadások áldozatairól. A miniszterelnök megírta amerikai kollégájának, hogy a nemzetközi közösség a demokratikus értékek védelme érdekében továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsõségek elleni küzdelemben. Orbán Viktor a levélben együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak és az amerikai népnek, egyúttal tájékoztatja Barack Obamát az évforduló alkalmából rendezett magyarországi eseményekrõl. A Nemzetközi Mensch Alapítvány és a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság budapesti megemlékezésével egy idõben a tûzoltók több állomáson a szertárak kapuiba kiálló tûzoltógépjármûvek elõtt bekapcsolt sziréna nélküli kéklámpákkal, 1 perces néma tiszteletadással emlékeztek az áldozatokra és arra a több mint 300, mentés közben életét vesztett tûzoltóra, akiket a leomló tornyok temettek maguk alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik