Nagyvilág

Így álcázta magát szomszédai előtt bin Laden

Oszama bin Ladenről évekig azt hitték, hogy az afgán-pakisztáni határ közelében fekvő törzsi hegyvidék egyik barlangjában bujkál.

Az amerikai hírszerzés ennek ellenére egy sűrűn lakott pakisztáni városban csapott le az al-Kaida vezetőjére – írja a Wall Street Journal amerikai üzleti napilap internetes hírportálja.

A monumentális hegyek által körülvett Abbottabad – amely nevét a James Abbott brit tábornokról kapta 1853-ban – elég közel fekszik a pakisztáni fővároshoz, hogy a turisták közkedvelt célpontja legyen. Bilal kerület lakóit vasárnap hatalmas robbanás ébresztette fel nem sokkal éjfél után. Mindenütt golyók repkedtek, nagyon ijesztő volt – nyilatkozta a lapnak egy szemtanú, aki bin Laden búvóhelyének közelében lakott.

Az Oszama búvóhelyét védő hatalmas falakon szögesdrótot és biztonsági kamerákat helyeztek el, a környékbeli lakosok pedig azt feltételezték, hogy egy bunker is tartozik az épülethez. A helyiek „Vazirisztáni Palotának” hívták, mivel úgy vélték, hogy tulajdonosa a vazirisztáni törzsi régióból származik.

Habár a környékbeliek nem láttak be az épületbe, legtöbbször nem tapasztaltak túl sok mozgást a ház körül. A tulajdonos ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt, ám ha felbukkant, akkor Rashidként mutatkozott be, aki hol pénzváltással, hol szállítmányozással foglalkozott. A helyiek többsége még most sem képes elhinni, hogy Oszama bin Laden lakott a szomszédságukban – számolt be a Wall Street Journal.

Leah Farrell, az amerikai elnök terrorelhárítási tanácsadója szerint bin Laden feltehetően már legalább öt éve tartózkodott a pakisztáni búvóhelyen.

AJÁNLOTT LINKEK:

Túl nagy háza árulta el bin Ladent (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik