Nagyvilág

Megint füstöl két reaktor Fukushimában

Kedden reggel ismét szürkés füst kezdett dőlni Fukushima 1-es számú atomerőművének kettes és hármas reaktorblokkjából, emiatt leállították az összes helyreállítási és hűtési munkálatot.

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a füst kiáramlása nem emelte meg a radioaktív sugárzást, de az okok tisztázásáig nem folytatják a munkálatokat.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatai szerint a Japán északkeleti részén fekvő atomerőmű 20 kilométeres sugarú körzetében a radioaktivitás szintje 1600-szorosan haladja meg a megengedett értékeket.

Kritikus 3-as blokk

Továbbra is a hármas blokk adja a legtöbb okot az aggodalomra. A reaktor és a pihentető medence plutónium- és urán-oxidból álló kevert üzemanyagot (MOX) tartalmaz, amely jóval mérgezőbb az uránalapú fűtőanyagénál. Ez a reaktorblokk rongálódott meg a legjobban a március 11-i földrengést és szökőárat követően: a múlt héten teljes egészében megsemmisült a külső épület teteje egy hatalmas hidrogénrobbanás következtében.

A japán rendőrség legfrissebb adatai szerint több mint 8900 ember vesztette életét, 12 600-an pedig eltűntek a földrengés és a szökőár következtében. Várhatóan azonban a 18 ezret is meghaladja majd a halottak végleges száma.

Veszélyben a halászat?

A jód és cézium magas koncentrációját mérték a tengervízben a Fukushima-1 japán atomerőmű környékén – közölte a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco). A jód-131 izotópjának a megengedett határérték 126,7-szeresét, a cézium-134 izotóp 24,8-szorosát mérték. A kobalt nagy arányát is kimutatták a tengerből vett mintákban.

Még korai lenne azt értékelni, hogy a szennyezett tengervíznek milyen hatása lehet a halászatra, a kormány azonban hamarosan elemzi a kialakult helyzetet – jelentette ki Edano Jukio kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik