Nagyvilág

Leálltak az atomerőmű helikopteres hűtésével

A fűtőelemek jelentős része károsodott Japánban a fukusimai atomerőmű két reaktorában. A 3-as reaktor hermetikus védőépületét helikopterről próbálták hűteni. A vizsgálatok szerint az ivóvíz nem tartalmaz radioaktív anyagot. A katasztrófa miatt Venezuela felfüggeszti atomprogramját. Ausztrália "hazarendeli" a polgárait.

Nem tartalmaz radioaktív jódot vagy céziumot a csapvíz a japáni Fukusima prefektúrában, ahol a földrengést követőem az egyik nukleáris erőműnél sugárzó anyag szivárgását észlelték – közölte a Kyodo japán hírügynökség a helyi kormányzatot idézve.

A tájékoztatásban a szerda délutáni adatok szerepeltek. A nap során korábban elvégzett vizsgálatok ezeknek az anyagoknak a csekély jelenlétét mutatták ki, de a prefektúra szerint az ilyen gyéren szennyezett víz sem jelent veszélyt a közegészségre.

A WHO nyugalomra int

Ausztrália szerdán felszólította a katasztrófa sújtotta térségekben és Tokióban tartózkodó állampolgárait, hogy fontolják meg a távozást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont nyugalomra intett, s arra kérte az embereket, hogy ne terjesszenek rémhíreket.

A WHO pekingi képviselete szerint nincs jele annak, hogy számottevő sugárzás fenyegetné a külföldet a múlt heti japán katasztrófában megsérült fukusimai erőműből. Kínában elrendelték a japán importszállítmányok sugárellenőrzését.

Az orosz Távol-Keleten továbbra is normális a háttérsugárzás szintje – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, hozzátéve, hogy nincs szükség semmilyen rendkívüli intézkedésre.

Megolvadhattak a fűtőelemek

Katonai helikopterről próbálták hűteni a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, de a műveletet felfüggesztették a sugárzás magas szintje miatt – jelentette szerdán a Kyodo hírügynökség. A japán NHK televízió korábban képeket mutatott egy helikopterről, amely a tengerből mert egy tartályba vizet, és azzal az erőmű fölé repült. Az már nem volt látható a felvételen, hogy a víz lezúdul a tartályból.

A védelmi minisztérium egy tisztviselője közölte, hogy a helikopter küldésére szerdán (helyi idő szerint) 16 órakor kaptak parancsot. Hozzátette, hogy ismerik a módját az erdőtüzek eloltásának, de atomerőmű oltásában még nem vettek részt. Ez az első ilyen mentési alkalom, még nem tudni, milyen eredménnyel jár. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, a kormány döntött a módszer kipróbálásáról.

A Jomiuri Simbun japán lap azt írta, további helikopterek állnak készen, hogy részt vegyenek a műveletben. A reaktor hűtésének ezt a módját azután választották, hogy a sugárzás magas szintje miatt lehetetlenné vált a reaktor elérése a felszínről.

A fukusimai atomerőmű egyik tisztviselője kijelentette: a munkások, akiket korábban visszavontak a létesítménytől, visszatérnek. A munkások jelenleg 500 méterre vannak a létesítménytől. A hatóságok szerda reggel a sugárzás szintjének emelkedése miatt határoztak a túlhevült reaktor hűtésének ideiglenes felfüggesztéséről.

Az erőművet üzemeltető cég, a Tokyo Electric Power szerdán azt közölte, hogy a 3-as reaktornál kialakult helyzet megoldása a legfőbb, mindennél fontosabb cél. A 4-es reaktor helyzete, ahol korábban tűz ütött ki, a második legfontosabb megoldandó feladat. Az utóbbinál a helyzet rossz – tették hozzá.

Az erőmű egyes blokkjában az üzemanyag-kazetták 70 százaléka, a kettes reaktorban egyharmaduk sérülhetett a túlhevülés következtében a tájékoztatás szerint. A sérülés jellegéről ugyanakkor nem lehet tudni biztosat – közölte az atomenergia-felhasználás biztonságát felügyelő hatóság. A fűtőelemek részben megolvadhattak, de ki is lyukadhattak – fűzte hozzá Ohgoda Minoru szóvivő.

A tengerparti komplexumban a pénteki szökőár következtében megszűnt az áramellátás, ezért leállt a hűtési rendszer. Tartani lehet tőle, hogy emiatt magolvadás következett be, vagyis cseppfolyóssá váltak a fűtőrudak. Ez esetben urán és az egészségre súlyosan káros más hasadóanyagok kerülhettek a környezetbe.

Az elmúlt napokban a Fukusima-1 erőmű három reaktorában is robbanás történt. Kedden és szerdán tűz ütött ki a négyes reaktorban, ezeket hírek szerint sikerült eloltani, de kedden radioaktív anyag került a szabadba, és az erőmű környékén, illetve onnan délre átmenetileg jelentősen megemelkedett a radioaktív sugárzás szintje.

A császár is megszólalt

Akihito japán császár üzenettel fordult népéhez (helyi idő szerint) szerda délután, arra kérve a március 11-i katasztrofális földrengés és szökőár következményeitől szenvedő honfitársait, hogy ne adják fel a reményt. A katasztrófa után öt nappal elhangzott, első nyilvános megszólalásában az uralkodó részvétét fejezte ki a “példátlan léptékű” természeti csapás áldozatául esett ezrek hozzátartozóinak.

Akihito azt mondta, imádkozik, hogy a mentési munkák gyorsan haladjanak, egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt a vészhelyzet miatt, amely a hatalmas erejű földrengés által megrongált fukusimai atomerőműben alakult ki. Szavai szerint egyelőre beláthatatlan, hogyan alakul a helyzet az érintett reaktorokban.

Akihito és Micsiko császárné hagyományosan szerepet vállal abban, hogy nehéz időkben vigaszt nyújtson a japánoknak. Az 1995-ös, 6400 ember halálát okozó kobei földrengés után például a császári pár meglátogatta a túlélőket.

Megsérült az atomerőmű egyik reaktorának védőépülete

Edano Jukio, a japán kormány szóvivője elmondta, “a legvalószínűbb forgatókönyv”, hogy gőz szivárgott ki a reaktor belsejéből. Előzőleg tv-felvételeken látni lehetett, hogy sűrű fehér füstoszlop emelkedik az égbolt felé az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőmű 3-as reaktorblokkjából.

Az erőműben súlyos üzemzavarok sorozata következett be azután, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg a csendes-óceáni partvidéket, majd szökőár zúdult Mijagi prefektúra területére.

A szóvivő elmondta, hogy szerdán délelőtt (közép-európai idő szerint hajnalban) rövid időre ezer millisievertre emelkedett a radioaktív sugárzás szintje az erőműnél, ezért a dolgozóknak átmenetileg el kellett hagyniuk a komplexumot. Ez a dózis még nem halálos, de egy adagban rosszullétet okoz. Hírek szerint a 4-es reaktorban viszont olyan nagy a radioaktív sugárzás, hogy senkit nem engednek be oda.

Egyelőre nem tervezik újabb lakóövezetek kiürítését. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették az ott élőket. Az erőműtől legfeljebb 30 kilométeres távolságban lakókat felszólították, hogy maradjanak otthon, és tartsák csukva az ajtókat és az ablakokat.

Venezuela felfüggeszti atomprogramját

A Japánban bekövetkezett katasztrófa miatt fölfüggeszti atomprogramját Venezuela – közölte helyi idő szerint kedden Caracasban Hugo Chávez, a dél-amerikai ország elnöke. Utasítottam Rafael Ramírez energiaügyi minisztert, hogy fagyasszák be az atomprogramra vonatkozó tervek kidolgozását – jelentette be Chávez az állami tv-ben. “Rendkívül kockázatos és veszélyes a világra”, ami Japánban történt – mondta. Egyelőre nem lehet tudni, mekkora a baj a súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműnél – tette hozzá.

Venezuela tavaly októberben írt alá megállapodást Oroszországgal a jelentős kőolajvagyonnal rendelkező latin-amerikai ország első atomerőművének megépítéséről. Az elképzelés szerint egy 4 ezer megawattos erőművet helyeztek volna üzembe nagyjából tíz éven belül.

Szakértők szerint ugyanakkor Venezuelának nincs igazán szüksége atomerőműre, hiszen óriási kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik, ráadásul az országban adottak a feltételek a vízenergia, továbbá a nap- és szélenergia hasznosítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik