Külföld

Pánik tört ki Tokióban

admin
admin

2011. 03. 15. 09:03

A természetesnél nagyobb radioaktív sugárzásról szóló hírek pánikot keltettek a japán fővárosban. Folytatódik a létszükségleti cikkek felvásárlása az üzletekben és a gazdasági válság kirobbanása óta a legnagyobb napi csökkenéssel zárt a tokiói tőzsde.

A japán fogyasztásügyi miniszter felszólította a lakosságot, hogy ne vásároljanak föl mindent a boltokban. Ugyanis ezzel akadályozzák a megfelelő mennyiségű létszükségleti cikk eljuttatását azoknak, akik a földrengésben és a szökőárban földönfutóvá váltak.

Magával rántja a tőzsdét a pánik

A pánik már a tőzsdét is elérte. A gazdasági válság 2008-ban történt kirobbanása óta a legnagyobb napi csökkenéssel zárt a tokiói tőzsde. Ennek az az oka, hogy a befektetők tartanak a fukusimai atomerőműben történt újabb robbanás gazdasági következményeitől. Gyors eladásban főként az energetikai cégek, illetve az energiatermeléshez kapcsolódó vállalatok papírjaitól igyekeznek szabadulni. A fukusimai erőmű tulajdonosának, a Pecónak a részvényei például 25 százalékkal zuhantak.

Bizonytalan mikor kezdődik az új élet

A befektetőket aggasztják a japán gazdasági kilátások, hiszen pillanatnyilag szinte semmi nem működik, és egyelőre az sem látható, hogy mikor kezdődhet meg az újjáépítés: sok autógyár leállt, nem termelnek az acélgyárak és az elektronikai világcégek, zárva van sok olyan kikötő, ahonnan a japán termékek elindulnak a világba, és az atomrobbanás miatt takarékoskodni kell az energiával is. Azoknak a cégeknek a papírjai is veszítettek az értékükből- nehézipari, építőanyag-és építőipari vállalatok -, amelyek korábban még erősödtek, abban bízván, hogy majdan profitálhatnak az újjáépítésből.

A bankok bukhatnak a legnagyobbat

A japán tőzsde a többi régiós indexet is magával rántotta, a hongkongi Hang Seng több mint 3 százalékkal esett. Az európai és amerikai határidős indexek is jelentősen estek a tokiói záráskor.

Elemzők rámutattak: elsősorban a bankok számára járhat katasztrofális következményekkel, ha tovább zuhan a részvények árfolyama, mert komolyan meggyengülhet tőkeerejük, és ez még inkább megnehezítheti a gazdaság felépülését Japán történetének legnagyobb földrengését követően.

A piacok megnyugtatására a japán központi bank kedden két részletben összesen 98 milliárd dollár értékű jent dobott piacra az előző napi, rekordot jelentő 184 milliárd dolláros intervenció után. E lépéssel sikerült stabilizálnia a japán valuta árfolyamát.

Az FN.hu a részletekről itt tudósít.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.