Nagyvilág

Tüntetőket lőttek agyon Kairóban

Túl közelről kilőtt gumilövedékektől halhatott meg néhány ellenzéki tüntető Egyiptomban. A Mubarak-rezsim elleni tiltakozás pénteken országos méreteket öltött, a kairói demonstráció élére a Nobel békedíjas el-Baradei állt. A hatóságok lekapcsolták az internetet és a mobilszolgáltatókat is. Az egész ország területére kijárási tilalmat rendeltek el.

A délután meghalt három embert feltételezhetően túl közelről érte a rendőrök gumilövedéke – közölték belbiztonsági források. Az összecsapás az Egyiptomi Múzeumnál, a Tahrír tér közelében történt, vagyis az eddigi tüntetések centrumában. A teret a rendőrség lezárta, de a tömeg tovább ostromolta.

A késő esti értesülések szerint már öt halottja van az összecsapásoknak.

Az egyiptomi rendőrök vízágyúkkal és gumilövedékekkel csaptak le pénteken Mohammed el-Baradei ellenzéki vezető támogatóira, amikor a déli imát követően Kairóban csatlakoztak a kormányellenes tüntetéshez. Tüntetést jelentettek pénteken az ókori látványosságairól híres, dél-egyiptomi Luxorból is.

Képgaléria

Képgaléria

A rendőrök gumibotokkal verték Baradei támogatóit, akik körbevették vezetőjüket, hogy megvédjék őt. Előbb az a hír terjedt el, hogy a rendőrök őrizetbe vették a Nobel-békedíjas politikust, de később kiderült, hogy csak nem engedték távozni a helyszínről.

A kormány által kihirdetett éjszakai kijárási tilalommal dacolva pénteken este tüntetők ezrei próbálták megostromolni az egyiptomi külügyminisztérium és az állami televízió székházát Kairóban. Késő este katonák oszlatták fel a tömeget a televíziónál.

Tüntetőket lőttek agyon Kairóban 2

Az utcákon páncélozott katonai járművek jelentek meg. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió úgy tudja, hogy az elnöki gárda alakulatait vezényelték ki a főváros utcáira.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ország egész területére kiterjesztette a kijárási tilalmat. (Mubarak államfőként az egyiptomi fegyveres erők főparancsnoka.) A kormányzat két órával korábban Kairóban, Alexandriában és Szuezben vezetett be éjszakai kijárási tilalmat.

Kórházi források szerint Kairóban pénteken 870-en sebesültek meg a tüntetéseken, néhány embert lőtt sebekkel ápolnak, állapotuk súlyos. A sérültek között rendőrök is vannak, pontos számuk egyelőre nem ismert.

A kihívó

Pénteken hosszú idő után visszatért Kairóba és a tiltakozások élére állt a nemzetközileg is ismert és elismert Mohamed el-Baradei, akit Mubarak elnök legesélyesebb kihívójának tartanak az idei elnökválasztáson. A nemzetközi jogász végzettségű el-Baradei a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója volt 1997 és 2008 között, 2005-ben Nobel békedíjat kapott az atomenergia katonai célú felhasználásának megakadályozásáért tett erőfeszítéseiért. A nemzetközi hírű, 69 éves diplomatát sokan a csaknem 30 éve Egyiptomot irányító Hoszni Mubarak államfő legesélyesebb kihívójának tekintik az idei elnökválasztáson, bár arról még nem nyilatkozott, hogy megméretteti-e magát. Mubarak legszívesebben fiára hagyná az ország ügyeinek intézését.

“Le Mubarakkal”

A tömeg pénteken délután azt skandálta, hogy távozzon a hatalomból Hoszni Mubarak elnök. Egyes jelentések szerint négy francia újságírót őrizetbe vettek, a Le Journal de Dimanche, a Le Figaro és a Paris-Match című lapok, valamint a Sipa fotóügynökség munkatársait.

Délután az al-Dzsazíra katari hírtévé arról számolt be, hogy tüntetők gyülekeznek az államfő egyik kairói rezidenciájánál. A város egy másik pontján, a Ramszesz téren több ezer ember csapott össze a pénteki imáról távoztában a rohamrendőrökkel.

Az előkelő Mohandiszín negyedből legalább tízezer ember menetelt a városközpont felé, s közben azt kiabálta, hogy “Le Mubarakkal” – közölték szemtanúk.

Az egész ország megmozdult

A rohamrendőrség fejvédőkkel és pajzsokkal felszerelkezett csoportjai állomásoznak városszerte, a Níluson átívelő hidaknál, a jelentősebb közúti kereszteződéseknél. A Tahrír téren, a tüntetők eddigi fő gyülekezési helyszínén több száz rohamrendőr csoportosult, hogy szembeszálljon a tüntetőkkel.

Az északi Alexandriában is gumilövedéket és könnygázt használtak a rendőri erők, hogy szétoszlassák a többezres tömeget, amely a pénteki nagyima után gyűlt össze.

Tüntetőket lőttek agyon Kairóban 2

Hírügynökségi jelentések, valamint szemtanúk beszámolói szerint megmozdulások voltak Asszuán, Aszjút, Manszúra, Minja, Szuez városokban, és még a Sínai-félszigeten fekvő el-Arísban is.

Az internet- és mobliszolgáltatást is korlátozták

A zavargások a svédországi férfikézilabda-világbajnokságot is elérték: a kairói kormány minden internetes kapcsolatot letiltott, így pénteken elérhetetlenné vált a nemzetközi szövetség (IHF) egyiptomi szerverről futó honlapja.

Az egyiptomi hatóságok a pénteki tüntetések előtt nemcsak az internet-szolgáltatást szüntették meg az országban, de a mobilkommunikációs szolgáltatásokat is. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint ezek az intézkedések a szólás- és a gyülekezési szabadság demokratikus elvével ellenkeznek.

Tüntetőket lőttek agyon Kairóban 2

Ban szerint a világ vezetőinek úgy kell tekinteniük, hogy a tüntetések esélyt adnak nekik népük „törvényes követeléseinek” megfontolására. A főtitkár felszólította minden ország hatóságait, hogy tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától a tüntetőkkel szemben.

Az egyiptomi kormányellenes tüntetéseket a tunéziai “jázminos forradalom” ihlette. A csaknem harminc éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak vezette rezsimmel szemben valószínűleg a mostani a legnagyobb belső ellenállás.

Átmeneti kormány létrehozását sürgeti az ellenzéki Vafd párt

Átmeneti kormányt, új parlamenti választásokat és alkotmánymódosítást szorgalmazott az egyiptomi ellenzék egyik pártja pénteken, a több napja tartó kormányellenes tüntetések tetőpontján.

A világi, liberális Vafd párt vezetője, Szajjid al-Badavi közleményében rámutatott: ideje módosítani az alkotmányt, mégpedig olyan módon, hogy az államfői mandátumot hat évre korlátozzák, és egy politikus legfeljebb kétszer tölthesse be a köztársasági elnöki tisztséget. „Eljött az ideje egy új átmeneti kormány létrehozásának… és új parlamenti választások kiírásának” – hangsúlyozta Badavi, hozzátéve, hogy pártja elutasít bármiféle külföldi beavatkozást.

A Vafd, csakúgy mint a betiltott, ámde eltűrt Iszlám Testvériség mozgalom, bojkottálta tavaly novemberben a parlamenti választásokat, amely elsöprő győzelmet aratott a három évtizede hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök pártja, a Nemzeti Demokrata Párt. Az előző parlamentben a Muzulmán Testvériség volt az ellenzék vezető ereje, a Vafd pedig a második legerősebb.

Washingtonban tárgyal az egyiptomi vezérkari főnök

Az amerikai védelmi minisztériumban tárgyal egy egyiptomi katonai küldöttség, amelynek az élén a vezérkari főnök áll – jelentette be pénteken a Pentagon.
A delegáció látogatását Dave Lapan szóvivő szerint már jóval korábban megszervezték. A szóvivő igyekezett minimálisra csökkenteni annak fontosságát, hogy ez a látogatás milyen jelzést küld a világnak a kényes helyzetben, amellyel az egyiptomi katonaságnak szembe kell néznie az országában.

„A védelmi minisztériumnak régóta vannak kapcsolatai Egyiptommal… mindig hasznos közvetlenül beszélni az egyiptomi katonai illetékesekkel” – mondta Lapan.

A delegáció – mint közölték – szerda óta tartózkodik Washingtonban, és a program szerint jövő hét szerdájáig marad. Egyiptom évente 1,3 milliárd dollár amerikai katonai segélyt kap.

Obama nem vette fel a kapcsolatot Mubarakkal

Barack Obama elnök az egyiptomi belpolitikai válsággal kapcsolatban az elmúlt napokban egyszer sem vette fel a kapcsolatot Hoszni Mubarakkal, az ország államfőjével – jelentette ki pénteken Washingtonban Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője.

Gibbs megismételte az amerikai kormányzatnak azt a felhívását, hogy mind a hatóságok, mind pedig a tüntetők tartózkodjanak az erőszaktól. Hangsúlyozta, hogy a helyzetet maguknak az egyiptomiaknak kell megoldaniuk.

A Külügyminisztérium óvatosságra int

A Külügyminisztérium honlapján arra hívja fel az Egyiptomba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt napokban történt zavargások és tüntetések miatt kerüljék el a tüntetések helyszínét Kairóban és az ország más nagyvárosaiban.
A pénteken megjelent figyelmeztetésben az is olvasható, hogy ha az utazók elsősorban Sharm el-Sejk és Hurghada üdülőhelyeit keresik fel szervezett utazások keretében, fontolják meg az esetleg tervezett kairói látogatásuk elhalasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik