Nagyvilág

Osztrák újságírók tüntetnének a médiatörvény ellen

Tüntetést szervez a magyar médiatörvény ellen a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagozata péntekre a bécsi magyar nagykövetség elé.

Az RSF ausztriai honlapján hétfőn közzétett közlemény szerint a szervezők az Emberi Jogok Európai Egyezményével, valamint a sajtószabadság és a tájékozódáshoz való jog alapelveivel, így az ENSZ és az Európai Unió keretében megfogalmazott alapelvekkel ellentétesnek tartják a médiatörvényt.

A felhívásban az aláírók szolidaritásukat fejezték ki a médiatörvény ellen tiltakozó magyar újságírókkal és állampolgárokkal. Felhívták az osztrák kormányt, hogy “diplomáciai szinten is egyértelműen lépjen fel” a törvény ellen. Josef Pröll osztrák alkancellárt, a Fidesszel közös európai pártszövetséghez (az Európai Néppárthoz) tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét arra szólították fel, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktor miniszterelnökre. Követelték a törvény visszavonását, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a Tilos Rádió és az RTL Klub ellen indított eljárásának leállítását.

A közleményt az RSF mellett többek között az Osztrák Újságíróklub (ÖJC), a hosszú múltra visszatekintő bécsi Concordia Sajtóklub, egy osztrák újságíró-szakszervezet és az osztrák felsőoktatási hallgatói érdekképviselet (ÖH) írta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik