Belföld

Navracsics szerint Nyugat-Európa tesztel minket

A médiatörvény mellett a bizalmatlanság szüli a kritikákat - mondta a miniszterelnök-helyettes egy lengyel lapnak.

A médiatörvényről és a magyar EU-elnökség célkitűzéseiről nyilatkozott Navracsics Tibor a Rzeczpospolita című lengyel lapnak. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a médiatörvényt érintő széles körű bírálatokról úgy vélekedett, hogy azok kiváltó oka nem pusztán a médiatörvény volt, hanem egyfajta bizalmatlanság a nyugati országok részéről, amelyek nehezen tudják elhinni, hogy Kelet-Közép-Európában erős demokráciák léteznek.

Amikor egy térségbeli ország átveszi az EU-elnökséget, felerősödik a kritika. Nem volt ez másképpen a szlovén és a cseh elnökség idején sem, amelyeknek szintén megvoltak a maguk “nemzetközi botrányai”, jóllehet egyiküknek sem volt új médiatörvénye elnöksége kezdetén – emlékeztetett a miniszterelnök-helyettes.

Ez egy teszt, amelyen át kell esni – tette hozzá Navracsics Tibor. A mindennapos elnökségi munka során a nyugati partnerek és újságírók látni fogják, hogy Magyarország esetében olyan partnerről van szó, amelyben bízni lehet, amely jól felkészült feladatainak ellátására – hangsúlyozta.

Navracsics szerint éppen ezért fontos, hogy az EU-elnökséget az idei évben egymás után adó két térségbeli ország, Magyarország és Lengyelország jól együttműködjenek, mert ez hozzájárulhat Közép-Európa “emancipációjához”.

A miniszterelnök-helyettes – Orbán Viktor kormányfő álláspontjára utalva – megismételte, hogy Magyarország átdolgozza a médiatörvényt, ha az Európai Bizottság úgy találja, hogy annak egyes pontjai nem egyeztethetők össze az európai joggal. Ugyanakkor Magyarország elvárja – tette hozzá -, hogy az EU-tagországok összes médiatörvényét vizsgálják meg, és szükség esetén módosítsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik