Nagyvilág

Sorra mentik a chilei hősöket

A hatóságok szerint a mentés másfél-két napig tarthat.

Fennakadás nélkül halad a chilei vájárok kimentése, tizenhét órával a mentés kezdete után a huszadik bányász is a felszínre lépett. Még tizenhárman várnak arra, hogy megtegyék a több mint hatszáz méteres utat.

ITT ÉLŐBEN KÖVETHETI A BÁNYÁSZOK KIMENTÉSÉT

“Esteban, hogy vagy?” – ezzel a kérdéssel fogadták a mentőmunkások a tizennyolcadik kimentett vájárt, a 44 éves Esteban Rojast, akit nem sokkal később unokatestvére, Pablo Rojas követett. Esteban még a föld alatt, levélben kérte meg kedvese, a 25 éves Jessica Yanez kezét.

A huszadik kimenekített vájár, Dario Segovia családjában nem egyedülálló, hogy valakit napokig maga alá temet a föld: apja, aki szintén szakmabeli, egy héten keresztül volt egy beomlott bánya fogságában.

A kimentett bányászokat, miután találkoztak családtagjaikkal, helikopterrel szállítják a közeli Copiapo város kórházába. A vájárok egészségi állapotát azonban már a kórházba szállítás előtt is folyamatosan figyelik, a mentőkapszulában pulzusukat, oxigén-fogyasztásukat és testhőmérsékletüket is monitorozzák – számolt be a BBC.

Az 56 éves Omar Reygedas volt a tizenhetedik bányász, aki 69 nap után kiszabadult a mély fogságából. A korábban bulldózervezetőként dolgozó Reygedas a kapszulából kilépve térdre borult, és egy Bibliát az ég felé tartva imádkozott. Gyermekei végig naplót vezettek a “fenti” életről, hogy édesapjuk semmiről ne maradjon le, mialatt a föld alatt rekedt. A tizenhatodik kimenekített bányászt, a 27 esztendős Daniel Herrerát édesanyja üdvözölte, mikor a felszínre lépett, a mentőmunkások végig tapsoltak, mialatt a fiatal vájár sírva átölelte szerettét. A 48 éves Victor Segovia volt a tizenötödik bányász, akit kimentettek, őt csak mint “az írót” emlegetik, mivel a föld alatt töltött 69 nap élményeit naplójában rögzítette, ezzel informálva a mentőmunkásokat a lenti viszonyokról és társai állapotáról. Herrera már 18 éves kora óta bányászként dolgozik, és öt gyermeket nevel.

A CNN beszámolói szerint a chilei mentési munkálatokat Barack Obama amerikai elnök is nyomon követi, Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott: az elnök “elképesztően inspirálónak” találja a chilei bányászok hősiességét.

Mint arról korábban hírt adtunk, tizennegyedikként a 33 esztendős Victor Zamora lépett ki a mentőkapszulából, várandós felesége és gyermeke könnyeikkel küszködve, de mégis széles mosollyal fogadták szerettüket. A tizenharmadik kimentett vájár Zamora legjobb barátja, a 27 éves Carlos Barrios volt, ő csupán tíz hónappal ezelőtt kezdte a bányász szakmát. A tizenkettedik felszínre hozott vájár, a 34 éves Edison Pena volt a mélyben rekedt bányászok egyik hangulatfelelőse, aki nagy zenerajongó hírében áll. Ő vezette az együtténekléseket föld alatt rekedt társaival. Pena a hírek szerint naponta tíz kilométert futott a rendelkezésére álló helyen, hogy fitt maradjon.

A tizenegyedik kimentett bányász az 56 éves Jorge Galleguillos volt, akiért magas vérnyomása miatt sokan aggódtak. Galleguillos, miután kilépett a kapszulából, hosszasan megölelte egyik testvérét, aki a felszínen várta érkezését, majd egy nagy öleléssel üdvözölte az őt fogadó chilei és bolíviai elnököt is.


Tizedikként a 31 éves gépész, Alex Vega jutott a felszínre, a kilencedik kimenekített pedig a 63 éves Mario Gomez, ő volt a legidősebb a 33 mélyben rekedt vájár közül.

Az ötödik bányász kimentése után a mentőkapszula 48 percen keresztül nem működött, mert meg kellett olajozni a görgőit, hogy biztosítsák a kabin egyenletes haladását a furatban. A szünet után gond nélkül kiemelték a nyolcadik bányászt, Claudio Yanezt is a több mint 600 méteres mélységből.

Az ötödik kimentett vájár a 18 éves Jimmy Sanchez volt, a csapat legfiatalabb tagja, a hatodik pedig a négy gyermekes, 30 éves Osman Araya. A sorban hetedikként kimentett bányász a 47 éves Jose Ojeda aki immár 27 éve dolgozik a bányaiparban, és cukorbeteg. Claudio Yanez kijövetelekor a vájár barátnője örömében a chile bányászati miniszter nyakába vetette magát.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a negyedik ünnepelt bányász Carlos Mamani, az egyetlen bolíviai munkás volt, akit felesége kitörő örömmel üdvözölt a felszínen – értesült az Associate Press hírügynökség. A helyíszínen lévő Sebastian Pinera elnök és felesége apró bolíviai zászlóval köszöntötték a bányászt. Az elnök az emberiség történetében egyedülállónak nevezte 33 férfi mentőakcióját, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország hatalmas dolgokra képes, ha összefog.

A mentőakció hajnalban kezdődött meg, amikor a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalos a mintegy 400 kilós és mintegy 4 méter hosszú mentőkapszulában sikerrel tette meg a felszínre vezető, több mint 600 méteres utat.

Előzőleg a mentőcsoport egyik tagja tesztelte a lefelé vezető utat, majd a haditengerészet egyik orvosa indult a mentőkapszulával a bányászok menedékhelyére. Az ő leérkezése után indult meg a bányászok felszínre hozatala.

A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda Espina villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos után egy órával már ő is – minden nehézség nélkül a felszínen volt. Espina – miután megölelte feleségét – emlékül kődarabokat adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek.

A harmadik szerencsést Juan Illanesnek hívják, ő az ötvenes éveinek elején jár.

A Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és aranybányájában augusztus 5-én történt omlás. A katasztrófa következtében 33 bányász – 32 chilei és 1 bolíviai – rekedt a 622 méteres mélységben.

A hatóságok szerint a mentés másfél-két napig tarthat. Luis Urzua csoportvezető lesz az utolsó, akit felhoznak, mert ő valódi vezető egyéniség, nagy szerepe volt abban, hogy a bányászok megőrizték lélekjelenlétüket az alatt a 17 nap alatt, amíg nem volt kapcsolatuk a külvilággal.

Korábban nagy dilemma volt, milyen sorrendben hozzák felszínre a bányászokat. Végül az a megoldás alakult ki, hogy “első körben” a pszichikailag legerősebbek, a legbátrabbak jönnek fel, így ők ösztönözhetik társaikat is, mintegy lelket öntve beléjük.

A 31 éves, kétgyermekes Florencio Ávalos műszakvezető egy csapásra híressé, a chileiek kedvencévé vált. Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a 33 chilei bányásznál, mert időközben hősök lettek.

Az AFP jelentése szerint az örömöt beárnyékolta a média képviselőinek viselkedése. A francia hírügynökség jelentése szerint több száz újságíró igyekezett lerohanni a felszínre hozott első, majd második bányászt, hogy interjút készítsenek velük, a rohanás közben pedig mindent és mindenkit elgázoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik