Külföld

A macedónok ünneplik a magyar uniós elnökséget

admin
admin

2010. 09. 17. 15:49

Kiterjedt érdekrendszere és az első elnöksége iránti lelkesedése miatt Magyarország 2011 első félévében esedékes soros elnöksége biztosan egyaránt hasznára válik majd az uniónak és a régiónak - mondta Antonio Milososzki macedón külügyminiszter, miután felszólalt az Európai Néppárt rendezvényén pénteken Budapesten.

A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökségi programban Macedónia jövőbeli uniós csatlakozása is szerepel majd. Magyarország kiterjedt kapcsolatrendszere és az elnökség iránti lelkesedése mellett a kormány és jelentős parlamenti többsége a garancia arra, hogy Délkelet-Európa is profitál a magyar elnökségből – mondta a politikus.

Bár az elmúlt évek gazdasági válsága miatt ez nem könnyű időszak az unió számára, a bővítéssel nagyobb lesz a stabilitás Európában, ami a gazdasági fejlődésnek is kedvez majd – mutatott rá Antonio Milososzki.

Macedónia mindent megtesz azért, hogy megoldódjon a névvita Görögországgal, ezért azt szeretnék, ha gyakrabban találkoznának a két állam képviselői – hangsúlyozta a miniszter. Azt mondta: a „nagyon furcsa, nagyon irracionális” vitát csakis kölcsönös tisztelettel lehet megoldani, ezért Görögországnak el kell ismernie a macedónok nyelvi és kulturális függetlenségét.

Görögország nem fogadja el, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság egy észak-görög tartomány nevét vette fel, ez Athén szerint területi követelést sugall.

A külügyminiszter a Válság Európában címmel szervezett rendezvényen, a közép-kelet-európai országok demokratikus átalakulásáról és modernizációjáról szóló plenáris ülésén mondott beszédében kiemelte: országának lakossága elkötelezett az uniós csatlakozás mellett, a népesség mintegy nyolcvan százaléka ért egyet azzal, hogy szükség van z EU-tagságra. A csatlakozást komoly várakozás előzi meg: az emberek nagyobb szabadságot, egyenjogúságot és igazságosságot várnak az uniótól – jegyezte meg a miniszter.

Macedónia számára a legvonzóbb államközösség az EU, ezért minden szükséges reformot végrehajtanak, hogy csatlakozhassanak – emelte ki Antonio Milososzki. Országa egy „kis Európa” a régióban, mivel több nemzetiség él itt együtt, amelyekre nem erőltetik rá az asszimilációt.

Az EU nagy mértékben ösztönözte Macedóniát a függetlenedésekor, de később a reformok végrehajtásában is – fejtette ki a politikus. Véleménye szerint „az unió nélkül is lehetne élni”, azonban az EU által meghatározott feltételek motiválják Macedóniát az igazságszolgáltatási és a közigazgatási reformok végrehajtására.
Jugoszlávia felbomlása „fájdalmas folyamat” volt, Macedónia az egyetlen volt tagköztársaság, amely békés úton nyerte el függetlenségét – emlékeztetett a miniszter, hozzáfűzve, éppen ezért a jövőben is tárgyalások útján kívánják rendezni kapcsolataikat a szomszédjaikkal.

A Görögországgal fennálló konfliktusra utalva elmondta: Athén „kényszerítette rájuk” a vitát, amelyben nyomást gyakorolnak Macedóniára, hogy mondjon le alapvető jogáról, a névválasztásról. Igyekeznek politikai párbeszéd útján rendezni ezt a kérdést – jelentette ki a politikus.

Az Európai Parlament néppárti frakciójának keretei között működő, Európai Ötletek Hálózata elnevezésű szerveződés háromnapos konferenciáján a gazdasági válság leküzdéséről, a munkahelyteremtésről és a szegénység elleni küzdelemről tartanak előadást neves politikusok és szakértők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.