Nagyvilág

Kilenc éve megváltozott a világ

Ma van kilenc éve, hogy egy összehangolt terrorista akció keretében repülőgépek csapódtak a New York-i Világkereskedelmi Központba és a Pentagonba. Az idei évfordulót különösen erős indulatok kísérik: egy amerikai pap koránégetést tervez, a WTC romjai közelében mecsetet építenének, ráadásul az idén a ramadán vége is éppen 9/11-re esik. Az FN felidézi, mi történt 2001. szeptember 11-én, a terror napján.

Senki sem felejti el a kilenc évvel ezelőtt történt pillanatokat, amikor egy világ szeme láttára omlott össze az Egyesült Államok sérthetetlenségének idillje. Sokan a nagyvilág szeme láttára az ablakon ugrottak ki a világ akkori legmagasabb épületéből. Az égő, füstölgő tornyok még a műholdképeken is tisztán kivehetőek voltak. A támadás óta kilenc év telt el, a képsorok azóta is sokkolóan hatnak emberek millióira. Az áldozatok száma – a világ több mint kilencven országából – háromezer feletti, csak a WTC-nél 2823-an haltak meg, köztük rendőrök, tűzoltók, irodai dolgozók.

A terror napján

– Az American Airlines 11-es Boston–Los Angeles járata New York-i idő szerint 8:46-kor a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) északi tornyába csapódott.

– A United Airlines 175-ös, szintén Boston–Los Angeles járata 9:03-kor tűnt el a WTC déli tornyában, ezt a televíziós társaságok már élőben közvetítették.

– Az American Airlines 77-es Washington (Dulles International Airport)–Los Angeles járata Washingtonban az Egyesült Államok védelmi minisztériumának épületébe, a Pentagonba csapódott.

– A United Airlines 93-as Newark–San Francisco járatát feltételezések szerint a Fehér Háznak akartak vezetni a terroristák, de az utasok megpróbálták visszafoglalni a terroristáktól a gépet. A katasztrófát azonban már nem tudták megelőzni, a gép végül Pennsylvania államban egy Shanksville melletti mezőn lezuhant.

A repülőgépek utasai közül senki sem élte túl a robbanásokat. A terrortámadás során elpusztult New York egyik jelképe, a World Trade Center volt. Ikertornyai a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak, majd alig egy óra múlva egymás után összeomlottak.

Az idei évfordulón többen erőszakos cselekményektől tartanak, ugyanis több amerikai lelkész jelezte, hogy koránégetéssel próbálja demonstrálni a szélsőséges iszlám eszmék veszélyességét.

Az ügy világméretű felháborodást keltett. Az minisztérium felszólította a külföldön tartózkodó amerikaiakat arra, hogy kerüljék azokat a helyszíneket, ahol tüntetések lehetnek. Az Interpol szintén figyelmeztetést adott ki. Világszerte a terrortámadások megnövekedett kockázatával kell számolni, ha a floridai baptista lelkész végrehajtja tervét – áll a figyelmeztetésben. „Ha a Korán példányainak elégetésére sor kerül, nagy a valószínűsége annak, hogy azt ártatlan emberek elleni terrortámadások követik.”

A muszlimok szintén aggodalommal tekintenek az évfordulóra. Megerősítették a mecsetek védelmét és az Egyesült Államok iránti lojalitásukat hangoztatják, mert attól tartanak, hogy közösségeiket támadások érhetik a böjti hónap, a ramadán végének megünneplésekor, ami idén szeptember 11-re esik.

A szeptember 11-i megemlékezések az elmúlt kilenc évben mindig is komoly próbatételt jelentettek, főleg az amerikai muszlimoknak, de idény nyáron a Ground Zero közelében felépítendő iszlám közösségi központról folytatott vita különösen felkorbácsolta az indulatokat.

Az elmúlt hetekben mecsetek és muszlim központok olyan távoli államokban is vandalizmus és tiltakozó tüntetések célpontjává váltak, mint Arizona, Tennessee és Kalifornia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik