Nagyvilág

A horvát elnök a Boszniai Szerb Köztársaságban

A kiengesztelődés üzenetét vitte a horvát vezető.

Ivo Josipovic az észak-boszniai Derventa városában találkozott a boszniai horvát pártok képviselőivel, majd tárgyalt Milorad Dodik boszniai szerb kormányfővel. A megbeszélésen felvetette a boszniai horvát menekültek visszatérésének kérdését. Hivatalos horvát adatok szerint a köztrásaság (RS) területére közel 12 ezer horvát tért vissza, miközben a háború idején mintegy 200 ezren menekültek el onnan.

A horvát államfő arról beszélt, hogy egy találkozó nem elegendő a menekülthelyzet rendezéséhez, s nem elég házakat építeni, hanem új fejezetet kell nyitni e kérdésben, új légkört kell teremteni, foglalkoztatást, egészségügyi ellátást és tanulási lehetőséget kell kínálni a fiataloknak.

A nap folyamán a horvát elnök Dodik és Sulejman Tihic, a bosnyák Demokratikus Akciópárt elnöke társaságában látogatást tett a horvát határ közelében fekvő Sijekovacban, ahol az ortodox templom előtt elhelyezte az emlékezés virágait a horvát erők által az 1992-95-ös polgárháború idején meggyilkolt helybeli szerb falusi lakosok emlékére. Ez volt az boszniai háború első ismert tömeggyilkossága, melynek során a horvát fegyveresek állítólag több tucat szerb civilt gyilkoltak meg.

Josipovic áprilisban a boszniai parlamentben már sajnálatát fejezte ki Horvátország szerepéért “Bosznia lerombolásában”. Ez a kiengesztelődés legegyértelműbb üzenete volt az Európa II. világháború utáni történetének legvéresebb konfliktusában részes három népcsoport – a szerbek, horvátok és bosnyákok – egyik vezetője részéről.

A három politikus vasárnapi programjában szerepelt az északnyugat-boszniai Prijedor és Kozarac felkeresése is, ahol boszniai szerbek muzulmánokat és horvátokat gyilkoltak meg a háború idején.

Josipovic a nyugat-balkáni országok szombati szarajevói találkozója után érkezett az RS-be. Szarajevóban az úgynevezett Igmani Kezdeményezés ülését tartották meg, és a részvevők hitet tettek a térség európai integrációja mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik