Nagyvilág

Női taxitársaság indult Iránban

Irán fővárosában, Teheránban új szolgáltatás jelent meg a nők számára. Nem kell többet attól tartaniuk, hogy szemérmetlen pillantások érik őket, miközben a taxiban utaznak bevásárolni, vagy családtagjaikat látogatni. Mindössze tárcsázniuk kell egy négy számjegyű telefonszámot, és pár perc múlva beszállhatnak a világoszöld színű női taxiba.

Teheránban jelenleg 700 női taxis dolgozik. Utasaik kizárólag nők, a taxikat pedig női vezetés alatt álló taxi-társaságok üzemeltetik – írja a BBC. Ez a szolgáltatás elképzelhetetlen lenne például a szomszédos Szaúd-Arábiában, ahol a nőknek tilos autót vezetniük. Irán sem állt túl jól az alapvető emberi jogok terén, de az tény, hogy a nők nyugodtan vezethetik saját autóikat, vagy akár taxisnak is elszegődhetnek, hogy ebből lássák el családjukat.

Biztonságosabb egy nő mögött

Roqaya Khalili egyike annak a 40 ezer regisztrált kuncsaftnak, aki szívesebben ül be olyan taxiba, ahol nő ül a volán mögött. „Nagyobb biztonságban érzem magam minden szempontból. A férfiak általában fiatalok, türelmetlenek és fegyelmezetlenek. A nők egyszerűbben jobb sofőrök” – véli a teheráni asszony.

Sahar Foghani, női taxis teljes mértékben egyetért utasával. Ő naponta megküzd a teheráni forgalmi dugókkal és folyamatosan tapasztalja a teheráni autósok türelmetlen vezetési szokásait. „Lassan két éve vezetek és még egy karcolás sem esett az autómon. Büntetési cédulát sem kaptam még” – osztja meg benyomásait a teheráni sofőr.

Nőuralom a taxitársaságnál

Mint a női taxi vállalat tagjainak 70 százaléka, Foghani is saját autóján szállítja utasait. A járművet a vállalattól vásárolta részletre. „60 hónap alatt kell kifizetnem a kocsit. Ez amellett, hogy jó befektetés hoz is egy kis extrát a konyhára” – magyarázza Foghani. „A teheráni forgalom nagyon nehéz és nagy tapasztalatot igényel, ezért nagyon kell szeretned a vezetést, ha tényleg ezt akarod csinálni.”

A vállalat naponta 2500 fuvart bonyolít le. A bejövő hívásokat a diszpécser osztja ki az éppen szabad taxik között, csakúgy, mint a férfiaknál. A központban azonban előadásokat is tartanak a női sofőröknek az autók működéséről és olyan alap feladatokról, mint például az abroncscsere.

Konzervatív kényelem, modern életmód

Az operátorok is mind nőneműek, az alapötlet azonban egy férfi fejéből pattant ki. Mohsen Urujinak sikerült felfedeznie a piaci rést Teherán személyszállításában. „Hiányzott erről a területről a női szerep. A vállalat létrehozásával lehetőségünk nyílt munkát adni rengeteg iráni nőnek, ugyanakkor még többnek biztosítjuk a kényelmes, biztonságos utazást, nap mint nap” – magyarázza az ötletgazda.

A sofőrök nagy része elvált nő, vagy özvegy. Nekik egyedülállóként nagy szükségük van munkára, hogy képesek legyenek ellátni magukat, esetleg gyermekeiket is. A kezdeményezés 10 autóval kezdődött, ezután gomba módra szaporodni kezdett a női taxisok száma. „Jelenleg 700 járművünk szeli az utakat mindennap, de a közeljövőben 2000 autóval szeretnénk ellátni a fővárost és szándékunkban áll, hogy más városokban is elindítsuk a szolgáltatást” – mondja Uruji.

Az utasok nagy része mélyen vallásos muszlim asszony, akinek kényelmetlenséget okoz, ha egyedül kell utazniuk egy autóban egy férfi taxis társaságában. Ebben az értelemben a szolgáltatás a hagyományos muszlim értékek megtartását támogatja. Ugyanakkor lehetőséget ad egyedülálló nőknek a függetlenedésre, önállóságra neveli őket. Mindezt egy olyan állásban, amit még a “züllött nyugaton” is leggyakrabban a férfiak végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik