Nagyvilág

Medvegyev barátkozna a NATO-val

A fennmaradó nézeteltérések ellenére Oroszország kész "baráti kapcsolatok" fejlesztésére a NATO-val - közölte szombaton Washingtonban Dmitrij Medvegyev orosz államfő, aki azt is mondta, hogy országa nyitott marad a párbeszédre az Egyesült Államokkal az amerikai rakétavédelmi pajzs európai kiterjesztése ügyében.

Medvegyev a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) nevű befolyásos, független kutatóintézet rendezvényén felszólalva arról beszélt: Moszkva nem örül annak, hogy a katonai szövetség az orosz határokhoz terjeszkedik, de – tette hozzá – ez nem jelenti azt, hogy nem lehet “teljes értékű” a kapcsolat Oroszország és a NATO között.

Az orosz államfő szerint jelenleg nem vetődik fel a kérdés Oroszország esetleges NATO-tagságáról. A katonai szövetségnek bizonyos időszakban lehetősége lett volna arra, hogy meghívja tagországai közé Oroszországot, de ez nem történt meg. Most pedig némileg más a helyzet, és nem készteti Oroszországot arra, hogy kérje felvételét a NATO-ba – mondta Medvegyev, de hozzátette, “soha sem kell mondani azt, hogy soha”.

Dmitrij Medvegyev közölte, hogy országa nyitott marad a párbeszédre az Egyesült Államokkal az amerikai rakétavédelmi pajzs európai kiterjesztése ügyében, és nem utasítja el a Washington együttműködési javaslatait. Medvegyev szerint Barack Obama megválasztott amerikai elnök hatalomra kerülésével jó lehetőség nyílik a problémakör megoldására, a kölcsönös megértésre. Az orosz államfő leszögezte, hogy országa nem fog elsőnek lépéseket tenni az amerikai rakétavédelmi rendszer kiterjesztése ellen, kizárólag válaszképpen fog cselekedni.

Medvegyev bejelentette a múlt héten, hogy Oroszország rakétákat telepít a Kalinyingrádi területre, a lengyel határ közelébe, válaszul Washingtonnak arra a tervére, hogy elfogórakétákat telepít Lengyelországba, és nagy teljesítményű radarberendezést helyez el Csehországban, globális rakétavédelmi rendszerének részeként.

Medvegyev a CFR-ben felszólalva azt mondta: azt szeretné, ha Oroszországnak olyan jó kapcsolatai lennének az Egyesült Államokkal is, mint Kínával. Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz-kínai kapcsolatokat “stratégiai partnerségi viszonynak szokás nevezni”, ami még nem jelenti azt, hogy a két országnak mindenben ugyanolyanok a nézetei. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak Kínával összefüggésben semmilyen aggályai sincsenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik