Nagyvilág

Adataink között halászik McCain és Obama

McCain és Obama a marketing- és reklámipar leghatékonyabb eszközeivel küzdenek az elnökválasztási kampány finisében a bizonytalan szavazók megnyeréséért. A különböző internetes fórumokon és közösségi oldalakon közzétett adataink között halászva jó eséllyel jelzik előre az alelnökjelölt személyére, vagy egy politikai hirdetésre adott reakciónkat. A technikai haladás által lehetővé vált módszereket azonban az adatvédelmi törvény csak részben képes szabályozni.

Barack Obama honlapjára kattintva egy idilli családi fotó jelenik meg előttünk, az oldalon való továbblépéshez azonban javasolt kitölteni a kép alatti két mezőt, e-mail-címünk és irányítószámunk megadásával. Ezután a rendszer figyelmeztet, ha hibásnak véli az adatokat, majd további információkat gyűjt be mindenkitől, aki csak egy picit is érdeklődik Barack Obama iránt. Hasonló módszereket találunk a republikánus rivális, John McCain internetes portálján is, ahol az alapján választhatjuk meg a weboldal személyre szabott változatát, hogy McCain támogatói, bizonytalan szavazók, vagy a választásra még nem regisztrált állampolgárok vagyunk-e.

Cél: a bizonytalanok megnyerése

A marketingkampány azonban jóval túlmutat azon, hogy az elnökjelöltek internetes oldalaikon támogatói adatbázisokat gyűjtsenek. A kampány során a piackutató és információs szolgáltató óriások (InfoUSA, Acxiom, Experian), a Népszámlálási Hivatal, a Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatain kívül a kampánystáb olyan közösségi oldalakon publikált információkat is felhasznál, mint a Facebook, a MySpace, a YouTube vagy a Flick szöveges felületei. Ezek az adatok a választói névjegyzékkel összefésülve óriási lehetőséget jelentenek a potenciális szavazók mozgósítására és a bizonytalan szavazók megnyerésére.

A 2008-as elnökválasztási kampányban a bizonytalan választók aránya mindig kiugróan magas, megszólításuk a republikánusok és a demokraták számára is kulcsfontosságú. Különösen, hogy a választásokat nem egyszer éppen a bizonytalan szavazók döntik el. A 2004 -es amerikai elnökválasztáson például George W. Bush mindössze 2,4 százalékkal győzte le riválisát, a demokrata John Kerryt.

Előrejelzik a választók reakcióját

Az adatbázisok létrehozása és kezelése mellett óriási szerepet kaptak az előrejelző, elemző szoftverek is, melyek mára a fogyasztói célcsoport-meghatározás klasszikus elemévé váltak Ilyen például az SPSS Predictive Anatytics szoftvere,amellyel Barack Obama kampányát segítik – mutat rá lapunk kérdésére Körmendi György, az SPSS Hungary ügyvezető igazgatója.

Obama marketinggépezete az egyik leghatékonyabb (fotó: Obama kampányoldala)

Obama marketinggépezete az egyik leghatékonyabb (fotó: Obama kampányoldala)

Az előrejelző szoftverre építő célcsoport-meghatározást a republikánusok és a demokraták is használják a választási kampányban a direkt marketing előkészítésére. Ez a technika ugyanis lehetővé teszi a választók válogatását és az üzenetek személyre szabását a legkülönfélébb szempontok szerint. Könnyedén lehet azonosítani például azokat az protestáns szavazókat, akik alapvetően konzervatív beállítottságúak, lelkes környezetvédők, és készek lennének Barack Obamára szavazni” – hoz konkrét példát az SPSS szakértője.

A módszer olyan döntések meghozatalában is segít, mint amilyen a megfelelő alelnökjelölt kiválasztása. Sarah Palin alaszkai szenátornő esetében is minden bizonnyal jól ki volt számolva, hogy a politikus-asszony személyiségében rejlő megnyerő tulajdonságok, és annak pozitív hatásai messze felülmúlják a vele összefüggésbe hozható botrányok esetleges negatív következményeit – mondta el lapunk kérdésére Körmendi György.

McCain alelnökválasztását komoly marketingkutatás előzte meg (fotó: McCain kampányoldala)

McCain alelnökválasztását komoly marketingkutatás előzte meg (fotó: McCain kampányoldala)

A világhálón fellelhető adatok gyakorlatilag bárki számára könnyen hozzáférhetőek, az Egyesült Államokban mégis felháborodást keltett, hogy az egyik legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon tömegesen jelentek meg Obama-hirdetések, amikor a weboldalra a demokrata kampánystáb is betette a lábát. A tény, hogy a Facebook egyik alapítója, Chris Hughes Obama egyik kampánytanácsadója is, csak tovább szította az indulatokat.

Az internet azonban, úgy tűnik, érinthetetlen. A Szövetségi Választási Bizottság 2002-es szabályozása, amely a médiumok egymás közötti adatszolgáltatásáról rendelkezik, nem vonatkozik az internetes oldalakra – hívja fel figyelmet Kenneth Gross választásjogi szakértő, aki szerint a világhálót ebből a szempontból a kommunikáció minden egyéb formájától eltérően kezelik.

Bush is felfedezte

A különböző adatbázisok összekapcsolásán alapuló előrejelző módszer előfutárát először 1992-ben, Kaliforniában használták. A teljes Egyesült Államokra kiterjedő kampányban először 2004-ben, George W. Bush elnökválasztási kampányában kapott szerepet.

A microtargeting segítségével Karl Rove kampányfőnök Iowa államban a potenciális Bush támogatók 92 százalékát, Floridában 84 százalékát érte el (szemben a 2000. évi kampány ötven-ötven százalékos elérési arányával. A szakemberek szerint e módszer segítette vesztes pozícióból győzelemre a demokrata John Kerryt Iowa államban ugyanebben az évben.

„Előre látható volt, hogy az üzleti életben sikeres klasszikus marketingstratégiákhoz hasonlóan előbb-utóbb a kifinomult, hatalmas adatbázisokkal operáló szoftvereket is bevetik a politikai küzdelemben” – hangsúlyozza Körmendi György. „A politikai fogyasztók, vagyis a szavazók kegyeit nyilván sikeresebben nyeri el az, aki pontosan meg tudja határozni a célcsoportot és a puszta adatokat prediktív elemzéssel a maga céljaira tudja fordítani” – teszi hozzá végezetül a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik