Nagyvilág

Közeledne Amerikához a német külpolitika

Szorosabb kapcsolatokat sürgetett a jövendő új amerikai kormányzattal a német külügyminiszter. Frank-Walter Steinmeier McCainnel és Obamával is összefogna. Utóbbi még az elnökválasztás előtt Berlinbe megy.

Frank-Walter Steinmeier egy csütörtöki lapinterjúban úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak és Németországnak a jövőben szorosabban kell együttműködnie a jövőt érintő problémák megoldásában.

A miniszter ezek között említette a környezetvédelmet, az energiaellátás biztonságát, a leszerelés előmozdítását, továbbá a világkereskedelemmel, valamint a pénzpiacok működésével kapcsolatos megbízható szabályozások kidolgozását. A külpolitikai kérdések közül pedig mindenekelőtt a Közel-Keletet és Iránt emelte ki.

Bárki is legyen

Steinmeier annak a nézetnek adott hangot, hogy John McCain és Barack Obama közül bármelyik is legyen az Egyesült Államok új elnöke, mindegyikük szoros összefogásra törekszik majd Európával. Mindez esélyt jelent Németország számára is a kapcsolatok szorosabbra fűzésére – jelentette ki a külügyminiszter, aki ugyanakkor ismételten elutasította azt a korábbi amerikai követelést, hogy Németország a tálib ellenállók által elsősorban ostromolt Dél-Afganisztánban is vegyen részt a NATO-békefenntartásban.

Az Angela Merkel kancellár vezette német kormány 2005 őszén történt hivatalba lépése óta némelyest javultak a két ország kapcsolatai, amelyek mindenekelőtt az iraki háború miatt jelentősen megromlottak a korábbi Schröder-kormányzat idején.

Berlin ugyanakkor további javulásra számít a George Bush utáni időszakban, miközben gondosan elkerülte, hogy állást foglaljon bármelyik elnökjelölt mellett. A napokban ugyanakkor ismertté vált: még az év végi amerikai elnökválasztás előtt Berlinbe látogat Barack Obama demokratapárti jelölt.

Nyitás Keletre

Egy másik interjúban a német külügyminiszter egyébként szorosabb együttműködést sürgetett Oroszországgal is. A szociáldemokrata politikus nem osztotta azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az orosz energiaszállítások miatt Németország politikai függőségbe kerülne, s zsarolható lenne.

„Szükségünk van Oroszországra mint energiaszállítóra, ez azonban fordítva is igaz. Oroszországnak is szüksége van Németországra az orosz energia, illetve földgáz megbízható piacaként” – jelentette ki a miniszter, hangoztatva, hogy mindez nem zsarolási potenciált, hanem sokkal inkább kölcsönös érdekeket jelent.

Pozitívan értékelte Steinmeier az új orosz államfő, Dmitrij Medvegyev szerepét. Medvegyev személyében olyasvalaki áll a Kreml élén, akinek generációja már nem a hidegháború nemzedéke – hangsúlyozta a német miniszter, aki szerint az orosz elnök őszintén törekszik a Nyugattal való szorosabb együttműködésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik