Nagyvilág

Pénztártörvénnyel próbálkoznak a csehek is

Egy állami és nyolc magántulajdonban lévő egészségbiztosító fog működni a jövő év elejétől Csehországban - jelentette be kedden Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter. A jobboldali koalíció sem támogatja egyértelműen a reformot, a szociáldemokrata ellenzék lopást emleget.

„Az összes egészségbiztosító részvénytársasággá alakul át. Az Általános Egészségbiztosító (VZP) tulajdonosa az állam lesz, míg a többiek magántulajdonba mennek át” – fejtette ki a miniszter a közszolgálati cseh rádiónak kedden reggel adott interjújában.

Julínek szerint a biztosítókat árverésen fogják értékesíteni, s a magánosításból így befolyt összegeket az egyes biztosítók ügyfelei kapnák a biztosítónál vezetett számláikra. Ezt a pénz aztán az egészségügyi szolgáltatások finanszírozására kellene elkölteniük.

A miniszter megerősítette korábbi közlését, miszerint az egyes biztosítók alapítói (minisztériumok, önkormányzatok, cégek stb.) az aukció befejezése után lehetőséget kapnának arra, hogy amennyiben nem ők nyerték meg az árverést, mégis átértékeljék álláspontjukat, és végül is ők fizessék ki a legmagasabb árat, s ezzel megtartsák maguknak az általuk alapított biztosítót.

Lopás vagy biztonság?

„Tomás Julínek polgári demokrata miniszter terve nem más, mint a biztosítási alapba évente befolyó több mint 200 milliárd korona ellopása” – reagált a bejelentésre David Rath volt szociáldemokrata egészségügyi miniszter.

Julínek szerint viszont a cseh egészségügyi reform nagyobb biztonságot ad a betegeknek, hogy magasabb minőségben és kellő időben kapjanak megfelelő ellátást.

Az egészségügyi reformot csak a Polgári Demokrata Párt támogatja fenntartások nélkül, míg a két kisebb koalíciós partnernek kifogásai vannak ellene. A kereszténydemokraták és a zöldek egyebek között az egészségbiztosítók magánosítását is kifogásolják. A miniszter saját nyilatkozata szerint meg van győződve arról, hogy a koalíció végül is megszavazza a reformot.

Az első lépéseket megtették

Csehországban a kilencvenes évek eleje óta van több-biztosítós rendszer. Jelenleg kilenc biztosító működik az országban. Közülük a legnagyobb az Általános Biztosító, amelyhez a cseh lakosság mintegy 60 százaléka tartozik.

Az egészségügyi reform első szakaszaként januárban Csehországban bevezették a vizitdíjakat és a receptdíjakat, s fizetni kell a kórházi tartózkodásért és a mentőkért is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik