Nagyvilág

Nagy a bizonytalanság a Közel-Kelet-konferencia körül

November végén rendezik meg a Közel-Kelet-konferenciát az Egyesült Államokban – mondta kedden Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, pontos dátumot azonban még mindig nem tűztek ki, mert az izraeliek és a palesztinok egyelőre nem tudtak megállapodni a konferencia napirendjéről.

Az izraeliek és a palesztinok ez idő szerint egy írásos dokumentumról egyezkednek, amelyben a leendő békemegállapodást körvonalazó alapelvek sorát rögzítenék még a konferencia előtt. Mindkét fél abban bízik, hogy a tanácskozással – amelynek a tervek szerint a Maryland állambeli Annapolis ad otthont – újraindulnak a csaknem hét éve zátonyra futott hivatalos béketárgyalások.

Olmert jeruzsálemi sajtóértekezletén közölte azt is, hogy Simon Peresz elnök november 11. és 13. között „történelmi jelentőségű látogatásra” Törökországba utazik, ahol első izraeli államfőként beszédet mond a parlamentben.

„Törökország fontos, muzulmán és demokratikus ország, amely nagy szerepet játszhat az arab világhoz való közeledésünkben” – tette hozzá a kormányfő Peresz elnökkel tartott találkozója után.

Palesztin tisztségviselőktől származó értesülések szerint Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is Törökországban lesz Peresz látogatása idején, hogy részt vegyen egy ankarai gazdasági fórumon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik