Nagyvilág

Kaotikus háború Szudánban

A polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúrba érkezett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki a kormány és a lázadók közti békefolyamatot kívánja előmozdítani, és tájékozódik a térségbe küldendő ENSZ-alakulatok lehetőségeiről. Elemzők szerint a kormány és a lázadók közötti konfliktus egyre inkább fegyveres csoportok közti kaotikus háborúvá fajul.

Szudánt, Csádot és Líbiát felölelő afrikai körútja során hétfőn Szudánba érkezett az ENSZ-főtitkár. Ban Ki Mun Szudánban meg akar ismerkedni a békefenntartókra váró körülményekkel, megpróbálja előmozdítani a politikai folyamatot, a kormány és a lázadók közötti tárgyalásokat, illetve tisztázni azt, hogy mit tehetne az ENSZ a lakhelyéről elmenekült vagy elűzött kétmillió ember hazatelepítésének érdekében.


Zöld utat kaptak a kéksisakosok

Az ENSZ és az Afrikai Unió Nyugat-Szudánba érkezésére várhatóan jövőre kerül sor. Ban Ki Mun a múlt héten három pontból álló tervet dolgozott ki a régió számára, mely békefenntartó tevékenységre, béketárgyalásokra és segélyezésre vonatkozik – írja a BBC.


A főtitkár korábban beszélt arról is, hogy az ENSZ-közgyűlés 62. ülésszakának keretében szeptemberben nemzetközi konferenciát tartanak Szudánról, Irakról és Afganisztánról, emellett a közel-keleti konfliktusban közvetítő kvartett is ülést tart.



Kaotikus háború Szudánban 1

A szudáni helyzetet vízhiány súlyosbítja (fotó: MTI)



Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) augusztus 31-én elfogadott határozatában rendelkezett arról, hogy a nem kellően finanszírozott és felszerelt afrikai uniós egységeket ENSZ-kéksisakosok – több mint húszezer békefenntartó – váltsák fel Dárfúrban. Kartúm ehhez eddig nem járult hozzá, mert szerinte ez sértené afrikai ország szuverenitását.


Fokozódó indulatok


A dárfúri erőszakot gyakran a kormány által támogatott arab milíciák és a fekete népesség közti ellentétre egyszerűsítik le, ugyanakkor az utóbbi időben az arab fegyveres alakulatok között kirobbant összecsapások arra utlalnak, hogy a válság ennél sokkal összetettebb – írja a tekintélyes The New York Times.

Ami négy évvel ezelőtt Nyugat-Szudánban lázadásként és véres ellenlázadásként indult, az mára kaotikus, több tucat fegyveres csoport közti összecsapássá fajult, melynek nem egyszer a segélyszervezetek tagjai is áldozatul esnek – írja a lap. ENSZ hivatalnokok szerint az ilyen törzsi harcokban összességében többen vesztették életüket, mint a kormány és a lázadó csoportok közti összecsapásokban, melyeket néhány terület kivételével az utóbbi időben jelentősen sikerült visszaszorítani.


Átláthatatlan helyzet

A fegyveres erők egyre differenciáltabbá válnak, és ez nagy problémát jelent – fogalmazott Maurizio Giuliano, az ENSZ Szudánért felelős koordinációs irodájának szóvivője, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzet jócskán megnehezíti a civil és a humanitárius szervezetek segítségnyújtását.


A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben és a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében.

A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert az etnikailag erősen kevert Dárfúr térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot. A konfliktus 2003-as kirobbanása óta két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik