Nagyvilág

A hadsereg közbelépésétől tart a török miniszterelnök

Péntekre tűzte ki a török törvényhozás az elnökválasztás második fordulóját, amikor a jelenlegi legesélyesebb jelölt, a kormányzó iszlamista konzervatív AKP által indított Abdullah Gül külügyminiszter ismét megkísérel kétharmados többséget szerezni a parlamenti szavazáson. A miniszterelnök közben felszólította az ország világi berendezkedését védelmező hadsereget, hogy tartsa távol magát a politikától.

A hadseregnek távol kell tartania magát a politikától – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török kormányfő egy keddi nyilatkozatában. A parlamentnek az előző nap nem sikerült megválasztania az ország elnökét, ezért a törvényhozás az államfőválasztás második, pénteki fordulójára készül.

Rendre intette a hadsereget

„A katonák maradjanak a saját feladatuknál! Minden intézmény azt tegye, amit az alkotmányból fakadóan tennie kell. Ha hiszünk a demokráciában, akkor a politikába nem kell bevonni a török fegyveres erőket. Számunkra a hadsereg szent, de demokráciában megvan a maga helye, és a politikusoknak is megvan a sajátjuk” – jelentette ki Erdogan, aki a konzervatívan vallásos Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén áll.



A hadsereg közbelépésétől tart a török miniszterelnök 1

Recep Tayyip Erdogan és Abdullah Gül (MTI/EPA)



Az AKP államfőjelöltje Abdullah Gül külügyminiszter, aki a választás első fordulójában nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget, 341 szavazatot kapott, 26-tal kevesebbet, mint amennyi szükséges lett volna ahhoz, hogy már az első fordulóban megválasszák. Ellenjelöltjei közül Sabahattin Cakmakoglu, a szélsőjobboldali, nacionalista Nemzeti Akciópárt jelöltje 70, Hüseyin Tayfun Icli, a szociáldemokrata irányultságú Demokratikus Baloldal Pártjának jelöltje mindössze 13 szavazatot szerzett.


Csak idő kérdése a győzelem

A következő szavazási fordulót péntekre tűzték ki, akkor szintén kétharmados többségre lesz szükség. Az augusztus 28-ra tervezett harmadik fordulóban már elég az egyszerű többség is. Ez 276 szavazatot jelent az 550 fős parlamentben. Mivel Gül pártjának, az iszlamista mozgalomból kinőtt AKP-nak kényelmes többsége van a törvényhozásban, a jelenlegi külügyminiszter legkésőbb a harmadik fordulóban minden bizonnyal elnyeri az elnöki tisztséget.

Az elnökválasztás kérdése a tavaszi belpolitikai válság kirobbantója volt. Erdogan akkor megpróbálta saját elnökjelöltjét, a jobbkezének tartott volt iszlamista politikust, Gül külügyminisztert egyedüli jelöltként ráerőltetni a parlamentre, összecsapva a Törökország világi berendezkedését védelmező politikai körökkel, köztük a hadsereggel. A patthelyzet feloldása érdekében akkor úgy döntött a kormányfő, hogy hamarabb megtartják a novemberben esedékes parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik