Nagyvilág

Tizenkét iszlamista terroristát tartóztattak le

Tizenkét személyt tartóztattak le Katalóniában az iszlamista terrorizmus elleni felgöngyölítő akció keretében - közölte hétfőn a Cadena Ser magánrádió.

Az akciót, amely a későbbiek folyamán kiterjed egész Spanyolország területére, a neves vizsgálóbíró, Baltasar Garzón irányítja és célpontja egy olyan csoport, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy leendő iszlamista harcosokat képez ki afganisztáni, illetve iraki bevetésre. Fegyvereket és robbanóanyagokat egyelőre nem találtak, de nagy mennyiségű informatikai anyagot foglaltak le.

Egy rendőrségi szóvivő megerősítette a Cadena Ser értesülését és hozzátette, hogy a hétfőn hajnalban kezdett “Tala” fedőnevű akció jelenleg is folyik. A hatóságok Barcelonában, Igualadában és Santa Coloma de Gramanetben csaptak le a gyanúsítottakra.

Az al-Kaida maghrebi szárnya által Marokkóban és Algériában áprilisban elkövetett merényletek óta Spanyolország különösen figyel a terrorista fenyegetésre. A szervezet közleményeiben többször is emlegette “al-Andaluszt”, a 8. és 15. század között iszlám fennhatóság alatt álló ibériai félszigetet, mint mitikus referenciát és olyan területet, amelyet “szent háborúval” kell visszafoglalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik