Nagyvilág

Jogtalanul vizsgálják a lengyel kommunistákat?

A lengyel alkotmánybíróság vizsgálja a Kaczynski-ikrek által létrehozott törvényt, mely szerint a vezető beosztású tisztségviselőknek vallaniuk kell arról, hogy a kommunizmus idején együttműködtek-e a titkosszolgálatokkal. A törvény szerint akikről ez bebizonyosodik, vagy megtagadják a nyilatkozattételt, azokat elbocsátják az állásukból.

A március 15-én hatályba lépett törvény arra kötelez bizonyos közéleti személyiségeket, hogy valljanak színt: a kommunizmus idején együttműködtek-e a titkosszolgálattal.

A vallomást minden vezető beosztású tisztségviselőnek, tanárnak, ügyvédnek, iskolaigazgatónak és újságírónak meg kell tenni egy nyomtatvány kitöltésével, melyen ez áll: „Titokban és tudatosan együttműködött-e a volt kommunista titkosszolgálatokkal?” A papírt le kell adni a munkahelyi felettesnek, aki elküldi a varsói Emlékezet Intézetébe. Az intézet a levéltára alapján ellenőrzi az adatokat, majd kiad egy „politikai tisztaságról” szóló bizonyítványt.

Aki nem fedi fel a teljes valóságot vagy egyáltalán nem hajlandó nyilatkozni, elveszíti pozícióját és akár tíz évre is eltilthatják közhivatal betöltésétől. A szigorú átvilágítási törvény az országot irányító Kaczynski-ikrek kezdeményezésére született. A szociáldemokrata ellenzék és a lengyel ombudsman azonban alkotmánybírósághoz fordult, mert alkotmánysértőnek találta a jogszabályt. Az alkotmánybíróság várhatóan május 15-ig, a törvény által előírt nyilatkozatok leadási határidejéig hozza meg határozatát.

Az átvilágítási törvény egyik “áldozata” lehet Bronislaw Geremek volt külügyminiszter, jelenleg európai parlamenti képviselői, aki kijelentette: nem hajlandó újabb nyilatkozatot tenni arról, együttműködött-e annak idején a kommunista titkosszolgálatokkal, mert véleménye szerint a jogszabály demokratikus alapjogokat sért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik