Nagyvilág

27 tagúra bővült az EU

Az Európai Unió lakossága január 1-től 463,5 millióról 492,8 millióra gyarapodott a 21,6 milliós Románia és a 7,7 millió lakosú Bulgária csatlakozásával.

Január elsejével Románia és Bulgária is csatlakozott az Európai Unióhoz. Az Európai Bizottság szeptemberi végi döntése nyomán mindkét ország megkapta az EU-tagsággal járó jogokat és kötelezettségeket.

Szigorúbb csatlakozási feltételek

Az Európai Unió minden korábbi belépésnél keményebb feltételekkel vette fel tagjai közé Romániát és Bulgáriát. A két ország a belépés után is szigorú ellenőrzés alatt marad, különösen három területen: az igazságügyi rendszer átalakításában, az európai támogatások kezelésében, kifizetésében és az élelmiszerbiztonság terén. Mind Bulgáriának, mind Romániának további erőfeszítéseket kell még tennie a közös agrárpolitikával kapcsolatos támogatási rendszer működőképességének biztosítására, valamint az uniós szabályok által megkövetelt élelmiszerbiztonság elérésére, illetve rendszeresen be kell számolniuk a reformok terén elért előrehaladásról.

Munkaerő-piaci nyitás

Németországhoz és Franciaországhoz hasonlóan Magyarország is ütemezetten nyitja meg munkaerőpiacát 2007. január elsejétől a bolgár és a román munkavállalók előtt. Az ütemezett nyitás azt jelenti, hogy Bulgária és Románia uniós tagságának első két évében 219 szakmára terjed ki az automatikus engedélykiadás. Az érintett szakmában a Magyarországon dolgozni szándékozó román és bolgár állampolgároknak kérni kell ugyan munkavállalási engedélyt, de annak megadása automatikus lesz. Olyan szakmákról van szó, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van, ilyen például az élelmiszer-, a textil-, az építőipar és az egészségügy.

A Fidesz szerint az úgynevezett brit módszert kellene alkalmazni, amely kellő szabadságot biztosít, de kellő biztonságot is ad a munkaerő-piaci zavarok megoldásában. A KDNP feltételhez kötött munkaerő-piaci nyitást támogatja azt követően, hogy Románia és Bulgária az EU tagja lesz. Az MDF a fokozatos nyitást és bizonyos hiányszakmákban a munkavállalás könnyítését javasolta a román és bolgár állampolgárok esetében.

Új határforgalmi megállapodás

Január 1-jétől valamennyi magyar–román közúti határátkelőhelyen bevezetik az úgynevezett egymegállásos határforgalom-ellenőrzést. Az új ellenőrzési technológiával a határellenőrzést végző hatóságok az uniós normáknak megfelelően biztosítják a határon átlépő személyek gyors, kulturált határátlépését, a schengeni határellenőrzési normák maximális figyelembevételével.

Bízik az erdélyi magyarság

Január elsején közel másfél millió magyar csatlakozik az Európai Unióhoz, miután az Európai Bizottság jóváhagyta Románia és Bulgária csatlakozását. Egyes vélemények szerint fennáll annak a veszélye, hogy Szlovákiához hasonlóan Romániában is felerősödnek a magyarellenes hangok az uniós csatlakozás után. Hosszú távon azonban több pénzt és akár autonómiát is hozhat az erdélyi magyarok számára az EU-tagság, mivel az uniós bővítés után Bukarestet megkerülve juthatnak uniós forrásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik