Belföld

Megnyitná a munkaerőpiacot az MDF a románok előtt

Az MDF azt javasolja, hogy Magyarország részlegesen és fokozatosan nyissa meg munkaerőpiacát 2007. január elsejétől a román és bolgár munkavállalók előtt.

A párt országos választmányának határozata szerint Magyarországnak csak azokban az ágazatokban kellene megkönnyíteni a román és bolgár állampolgárok munkavállalását, ahol egyébként is munkaerőhiány van. Ilyen terület lehet az élelmiszeripar, az építőipar vagy az egészségügy.

Az MDF országos választmánya azt is javasolja, hogy a gyakornoki és szezonális foglalkoztatás esetében is könnyítse meg az ország a román és bolgár munkavállalók magyar piacra lépését. A testület fontosnak tartja, hogy gyakorlatilag automatikusan lehessen munkavállalási engedélyt kapni.

A határozat kiemelte, hogy az MDF részt vesz a miniszterelnök által e tárgyban kezdeményezett megbeszélésen december 12-én. “A Demokrata Fórum választmánya azt javasolja a képviselőcsoportnak, hogy vegyünk részt a miniszterelnök által kezdeményezett december 12-i egyeztetésen, megbeszélésen. Annak ellenére javasoljuk ezt, hogy nem tudjuk elfogadni, hogy ilyen későn van, (…) két héttel a belépés előtt meglehetősen késő van a komoly munkára” – hangsúlyozta Katona Kálmán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik