Nagyvilág

Küszöbön az amerikai kivonulás?

A harctéri helyzettől függően 2008 első negyedéig minden nélkülözhető amerikai erő kivonható lesz Irakból – áll az Irak-politika ügyében javaslatokat tevő kétpárti bizottság jelentésében. Bush közölte: komolyan fogja venni a „nagyon kemény” helyzetértékelést és több érdekes javaslatot tartalmazó dokumentumot.

Az Irakban lévő amerikai harcoló alakulatok kivonásának “felelősségteljes” megkezdését és erőteljes térségbeli diplomáciai nyitást javasolt szerdán a washingtoni szakértői bizottság George Bush elnöknek. A James Baker volt külügyminiszter és Lee Hamilton volt demokrata párti képviselő által vezetett tíztagú testület „súlyosnak és egyre romlónak” minősítette az iraki helyzetet, úgy értékelve, “nincs olyan út, amely a sikert biztosítaná, de a kilátásokat lehet javítani”.

Bush komolyan veszi

A testület úgy vélte, hogy az arab országba vezényelt amerikai erők küldetésének el kell mozdulnia az iraki hadsereg támogatásának irányába, a harci műveleteket az iraki erőknek kell magukra vállalniuk. Javasolta egyúttal, hogy Bush elnök fenyegesse meg az iraki kormányt az amerikai politikai, katonai és gazdasági támogatás megvonásával arra az esetre, ha a bagdadi kabinet nem ér el jelentős haladást a biztonság megteremtése és a nemzeti megbékélés terén.

Baker szerint a bizottság nem ajánlja a jelenlegi stratégia folytatását, ugyanakkor az iraki katonák kiképzését irányító amerikai haderők létszámának ötszörösére, 4000-ről 20 000-re való emelését javasolja. „Nincs varázsképlet az iraki válság megoldására” – szögezte le a volt külügyminiszter, a bizottság republikánus társelnöke. Hasonlóképpen nyilatkozott a demokrata párti társelnök, Lee Hamilton, aki szerint csökken az Egyesült Államok képessége az események befolyásolására, miközben iraki költségei elérhetik az egybillió dollárt is.

Bush szerint a szakértői bizottság értékelése alkalmat ad arra, hogy a Republikánus Párt és a Demokrata Párt közös nevezőt találjon az ország érdekét szem előtt tartva. „A jelentést a kormányzat komolyan fogja venni” – mondta az elnök, hangsúlyozva, nem fogja halogatni a döntést Irak ügyében. George Bush – jelezve, ez nem azt jelenti, hogy egyetért a jelentéssel és elfogadja az abban foglaltakat – úgy fogalmazott: a kongresszus nem fog egyetérteni minden kezdeményezéssel. „Az ország, megítélésem szerint, belefáradt a Washingtonban folyó politikai civakodásba. (Az amerikaiak) megértik, hogy ebben a fontos kérdésben, ami a háborúról és a békéről szól, a közös munka szolgálja leginkább az ország javát” – mondta.

Blair egyetért

Al Gore volt demokrata párti alelnök az NBC televíziónak olyan értékelést adott, hogy az iraki háború „az Egyesült Államok egész történetének legnagyobb stratégiai tévedése”. Szerinte az arab országban a „polgárháborúnál is rosszabb” a helyzet. Sürgette Bush elnököt, találja meg az útját az amerikai csapatok hazarendelésének „amilyen gyorsan csak lehet, mielőtt a helyzet tovább romlik”. Al Gore szerint a republikánus elnöknek fel kellene ismernie, hogy most már az Egyesült Államok sorsáról van szó, nem pedig arról a személyes kérdésről, hogy a történelem hibásnak ítéli-e majd meg az elnök döntését az iraki háborúról.

Tony Blair egyetért az amerikai védelmi miniszter keddi kijelentésével, amely szerint az Egyesült Államok nem áll nyerésre az iraki háborúban. Blair szerint a kialakult helyzet oka az, hogy külföldi és iraki szélsőségesek összefogtak, megakadályozandó az iraki nép választásokon kifejezett azon szándékát, hogy az országot egy nem szektariánus alapú kormányzat vezesse el a nem szektariánus jövőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik