Nagyvilág

Rice még hallgat Bush hibáiról

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az ABC televízió vasárnapi híradása szerint elismerte, hogy az Egyesült Államok hibákat követetett el Irakban, ezekről azonban nem kíván beszélni George Bush elnöksége végéig.

“Biztos vagyok benne, hogy többször hibáztunk (…) bizonyos dolgokat másképpen is lehetett volna csinálni” – fogalmazott óvatosan Rice, aki Bush legközvetlenebb bizalmi körének tagja. Most előre kell nézni – mondta Rice, megjegyezve, hogy minisztersége után, amikor visszatér a Stanford Egyetemre, esetleg elemezni fogja az iraki háborút, és könyvet ír arról, mit lehetett volna másképpen intézni. Mint az ABC hozzáfűzte: a januártól működő új, demokrata irányítású kongresszus azonban nem fog addig várni, valószínűleg hamarosan el akarja számoltatni a kormányt a hibákért. A Fehér Ház mindeddig nem volt hajlandó nyíltan elismerni, hogy hibák történtek Irak kapcsán.

Bush elnök idén májusban azt mondta, hogy az Abu Graib-i börtönbotrány volt az eddigi legnagyobb hiba, ami történt. Szeptemberben, a 2001-es terrormerényletek évfordulóján pedig úgy fogalmazott, bármi hibát is követtek el, a legnagyobb hiba azt hinni, hogy a csapatok kivonása után az al-Kaida terrorhálózat békén hagyná Amerikát.

A csapatkivonást követelő demokraták az elhibázott politika bizonyítékaként értékelték azt a feljegyzést, amelyet Donald Rumsfeld távozó védelmi miniszter készített két nappal azelőtt, hogy Bush bejelentette a tárcavezető lemondását. A Fehér Háznak címzett, a The New York Times által megszerzett és a hét végén nyilvánosságra hozott titkos feljegyzésben a Pentagon vezetője “erőteljes változtatásokat” szorgalmazott az iraki politikában, mert a jelenlegi stratégia nem látszik működni, az eredmények “nem elég gyorsak”. Rumsfeld gyakran köröztetett belső, többnyire kérdőjeles feljegyzéseket, hogy vitára ösztönözzön a fontos kérdésekben.

Szombatig 2887 amerikai katona vesztette életét Irakban a 2003 márciusában indított invázió óta. Nagy-Britanniának 126, Olaszországnak 33, Ukrajnának és Lengyelországnak 18-18, Spanyolországnak 11, Dániának 6 halottja volt. Salvador 5, Szlovákia 4, Észtország, Hollandia, Thaiföld 2-2, Ausztrália, Magyarország, Kazahsztán, Lettország és Románia 1-1 katonát vesztett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik