Nagyvilág

Kevés eredményt hozott a Hanoiban tartott konferencia

Sovány eredménnyel zárult Hanoiban az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcsértekezlete. Észak-Korea nukleáris törekvéseit mindössze szóbeli nyilatkozatban sikerült csak elítélni.

A világkereskedelmi tárgyalások megmentése mellett tettek hitet az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete csúcsértekezletének résztvevői, akik egy külön szóbeli nyilatkozatban elítélték az észak-koreai nukleáris törekvéseket.
A Hanoiban vasárnap befejeződött konferencián elfogadott záróokmány szerint a 21 ország vezetője leszögezte: minden erőfeszítést meg kell tenni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretén belül folyó, holtponton lévő dohai tárgyalások felélesztésére. Ennek kudarca ugyanis, vélik az APEC-országok, “súlyos következményekkel járhat”. A résztvevők olyan egyéni és összehangolt lépésekre tettek ígéretet, amelyek “figyelembe veszik valamennyi gazdaság helyzetét” és amelyek megvédhetik a kizsákmányolástól a legitim pénzügyi és kereskedelmi rendszereket”.


Az aláírók megerősítették, hogy továbbra is küzdenek a terrorizmus ellen, és előrelépést szorgalmaztak a határokon átjáró terrorista csoportok felszámolásában, valamint a tömegpusztító fegyverek terjedése veszélyének kiküszöbölésében.
Elismerték, hogy az energiabiztonság döntő fontosságú a fenntartható gazdasági fejlődés szempontjából, valamint azt, hogy nagy kihívást jelent megfelelni a növekvő energiaigényeknek a környezetromboló hatások minimálisra csökkentése mellett. Egyben felszólították a tagállamokat, hogy új és újra felhasználható energiaforrásokat és technológiákat fejlesszenek ki a szén és kőolaj tisztább felhasználására.


Támogatták az APEC akciótervét a madárinfluenza megelőzésére és gyógyítására, továbbá elhatározták, hogy erősítik az AIDS terjedése elleni harcot, és hogy véghez vigyék az ENSZ tervét, mely szerint 2010-re az egész világhoz eljussanak a betegséggel kapcsolatos prevenciós és gyógykezelési programok.


“Mélységesen aggódnak”


A közös nyilatkozat azonban nem tesz említést az észak-koreai nukleáris programról, amely szintén a tanácskozás egyik fontos napirendi pontja volt. Ugyanakkor David McCormick, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal tisztviselője bejelentette: az APEC-tagállamok vezetői zárt ajtók mögötti ülésükön szóbeli nyilatkozatban arra szólították fel Észak-Koreát: tegyen konkrét lépéseket a nukleáris fegyverek gyártásának leállítására vonatkozó ígéreteinek teljesítésére. McCormick szerint a 21-ek vezetői “olyan határozott nyilatkozatot tettek, amely követeli, hogy teljes egészében léptessék életbe az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Korea ügyében hozott határozatait.” Az amerikai illetékes annak fontosságát igyekezett hangsúlyozni, hogy az APEC-tagállamok közös nyilatkozatot tettek az ügyben és tagadta, hogy “visszalépés történt volna” azzal, hogy nem fogadták el szombaton a delegációk körében köröztetett, amerikai ihletésű határozat-tervezetet. Később a dél-koreai delegáció nyilvánosságra hozta a nyilatkozat szövegét, amely szerint a résztvevők mélységes aggodalmukat fejezték ki az Észak-Korea által július 4-5-én végrehajtott rakétakísérletek, majd az október 9-i nukleáris kísérlet miatt, amelyek veszélyeztetik valamennyiük közös béke- és biztonságvágyát és azt a közös célkitűzést, hogy a Koreai-félszigetet atomfegyvermentessé tegyék.


Ugyancsak Hanoiban jelentették be névtelenséget kérő amerikai tisztviselők, hogy a jövő kedden Pekingbe utazik Christopher Hill, ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes, hogy az észak-koreai nukleáris kérdésről folyó hatoldalú tárgyalásokról konzultáljon a kínai vezetőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik