Nagyvilág

191 millió bevándorló világszerte

Manapság megközelítőleg 191 millió ember él eredeti hazáján kívül, ami 25 százalékkal több az 1990-ben mért adatoknál – derült ki az ENSZ által a migrációról szerdán közzétett riportból.

A legtöbben a gazdag országokba vándorolnak – mondta Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, aki a Közgyűlés előtt szerdán ismertette az általa készített jelentést. Egyes országokban, mint például Szerbia, Montenegró vagy a Fülöp-szigetek, a külföldi számlákról hazautalt pénz a GDP jelentős százalékát teszi ki -írja a BBC. Annan szerint a migráció mára a nemzetközi élet jelentős sajátosságává vált.

A nemzetközi migráció, megfelelő politikai intézkedések mellett előnyös lehet mind az anyaország, mind a befogadó ország fejlődésének szempontjából -véli Annan. Az ENSZ főtitkára által közzétett riport alapján megközelítőleg 191 millióra tehető a világ bevándorlóinak száma 2005-ben, az 1990-ben mért 155 millióhoz képest. Ezek többsége a gazdag országokba vándorolt, bár 75 millióan egyik fejlődő országból a másikba mentek.

A riport figyelmeztet az úgynevezett „agyelszívás” veszélyeire, mely által például Guyana, Haiti és Jamaica magasan képzett állampolgárainak 60 százaléka külföldön él. A dokumentum tanulsága szerint Európa 2005 -ben az emigránsok 34, Észak-Amerika 23, Ázsia 28, Afrika 9, Latin-Amerika 3, Óceánia pedig 3 százalékát fogadta be.

Pozitívabb a bevándorlók megítélése


A bevándorlók számának növekedésével egyes országokban nőtt az emigránsok elfogadottsága. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország lakossága most elfogadóbb a bevándorlókkal szemben, mint két évvel ezelőtt volt –derült ki Az AP amerikai hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég által közösen elvégzett felmérésből.

Az Egyesült Államokban és Ausztráliában a megkérdezetteknek éppen több mint fele úgy véli, hogy a bevándorlók hasznára válnak az országnak. Az Egyesült Államokban 2004-ben még csak 42 százaléknyian mondták ezt. Kanadában – ahová kifejezetten hívják a bevándorlókat – a felmérésben részt vevők háromnegyede úgy véli, hogy a bevándorlásnak jó a hatása.

A bevándorlás hatásait elemző Fred Bemak, a George Mason egyetem professzora szerint sok emberrel előfordul, hogy megváltozik a véleménye a bevándorlással kapcsolatban abban az esetben, ha bevándorló a szomszédságába költözik. A közvéleményben az utóbbi két évben beállt változás az elemzők szerint annak köszönhető, hogy az érzéseik felől 2004-ben még bizonytalanok közül az idén már sokan úgy gondolják, hogy hasznosak a bevándorlók.


Az európaiak még mindig szkeptikusabbak

A felmérést mind a nyolc országban, külön-külön, ezer-ezer ember körében végezték el május 1-je és 22-e között. Az eredmény hibahatára plusz-mínusz 3 százalékpont. A közvélemény-kutatás eredménye alapján az a félelem, hogy a bevándorlók közül többen válnak bűnözővé, mint a régi lakosok közül, az európaiak körében erősebb, mint az amerikaiak körében. A legtöbb országban a magasabb jövedelműek és iskolai végzettségűek nagyobb arányban vannak azon a véleményen, hogy a bevándorlók hasznosak.

A britek 43 százaléka tünteti fel pozitívnak a bevándorlást, ami 11 százalékponttal magasabb, mint két évvel ezelőtt, Spanyolországban pedig 9 százalékponttal, és a felmérésbe bevont többi európai országban is hasonlóan alakult a közvélemény: az inkább ellenzők és az inkább támogatók nagyjából fele-fele arányban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik