Nagyvilág

Átértékelte 56-ot az olasz államfő

Giorgio Napolitano egy 56-ról szóló szicíliai konferencián kijelentette, hogy a forradalom azokat az eszményeket és értékeket kelti életre a közös emlékezetben, amelyek a jogaikért és szabadságukért harcoló népeket vezérelték. Az olasz köztársasági elnök a magyarországi szovjet beavatkozás idején még a megszállás szükségessége mellett foglalt állást.

Magyarország római nagykövete Giorgio Napolitano nagyra értékeltre az olasz államfőnek az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatos, a messinai történésztalálkozón elhangzott üzenetét.

A múlt hónapban megválasztott olasz köztársasági elnök vasárnap intézett üzenetet “A kommunizmus ősze. Gondolatok az 1956-os magyar forradalomról” című nemzetközi tudományos tanácskozás résztvevőihez. Ebben kijelentette, hogy “az európai történelem drámai eseményeinek és a demokráciához vezető út nehéz fejezeteinek felidézése azokat az eszményeket és értékeket kelti életre a közös emlékezetben, amelyek a jogaikért és szabadságukért harcoló népeket vezérelték”.

A szicíliai Messinában zajló konferencián felszólalva, az olasz elnök üzenetére reagálva Kovács István római magyar nagykövet hétfőn azt hangsúlyozta, hogy “mennyire fontos beszélni az európai történelem drámai eseményei emlékének jelentőségéről”.

Magyarországon 56-os elítéltek egy csoportja az olasz politikus korabeli állásfoglalása miatt Sólyom László köztársasági elnökhöz írott levelében tiltakozott az ellen, hogy az államfő meghívta az olasz köztársasági elnököt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára. Az 1956-tal foglalkozó, most zajló tudományos tanácskozást a Messinai Egyetem, a Bonino-Pulejo Alapítvány és a Gaetano Salvemini Történeti Intézet szervezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik