Nagyvilág

Munkába állt az iraki parlament

Megkezdődött az iraki parlament első munkaülése szerdán; az egyik fő napirendi pont egy alkotmánymódosító bizottság létrehozása.

A tavaly december 15-én megválasztott iraki törvényhozás 275 képviselőjéből 154 volt jelen az ülésen. A napirenden két bizottság felállítása szerepel: az egyik feladata a házszabályok megalkotása, a másiké az alkotmány módosításának előkészítése lenne. Az alkotmánymódosítást a legnagyobb szunnita pártszövetség szorgalmazza. Ők kezdeményezték az ezzel foglalkozó bizottság létrehozását, és maguknak szeretnék elnökségét. Az alaptörvényt tavaly októberben, népszavazáson fogadták el Irakban, 78 százalékos támogatottsággal.

„Az Alkotmány szövege tartalmazza a módosítás lehetőségét, és mi emiatt döntöttünk úgy, hogy részt veszünk a politikai folyamatban, és igennel szavazunk az Alkotmányra” – jelentette ki szerdán Zafar al-Ani, a legnagyobb szunnita pártszövetség, az Egyetértés Frontja képviselője.

A szunniták nem értenek egyet a föderalista államszervezet és az olajbevételek elosztásának az alkotmányban rögzített rendjével. A föderalizmus „Irak megosztottságba süllyedésének veszélyét” rejti magában – ismételte a régóta hangoztatott érvet a politikus. A kőolajbevételek elosztásának módja pedig azt sugallja, hogy a vallási hovatartozás az elsődleges szempont. „Megpróbáljuk megváltoztatni (az alkotmányt), hogy nemzeti alkotmányt hozzunk létre” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik