Külföld

USA: hadjárat a kiszivárogtatások ellen

admin
admin

2006. 03. 05. 20:27

A The Washington Post vasárnapi számában megjelent írás szerint az amerikai kormány számos vizsgálatot indított az utóbbi hónapok sok kellemetlenséget okozó kiszivárogtatói után. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elsősorban arra kíváncsi, kik szivárogtathattak ki bizalmas információkat a CIA külföldre kihelyezett titkos vallatóközpontjairól, illetve a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) bírói hozzájárulás nélkül végzett titkos lehallgató tevékenységéről.

A napilap hírszerzési és rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az utóbbi hetekben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más kormányszervezetek alkalmazottjainak a tucatjait hallgatták ki az FBI ügynökei.


A gyanúba keveredett alkalmazottakat az FBI egyebek között hazugságvizsgálatnak veti alá. A lap úgy tudja, hogy a CIA, az FBI és más szervezetek sok alkalmazottja levelet kapott az igazságügyi minisztériumtól, amelyben a tárca megtiltja nekik, hogy olyan kérdéseket vitassanak meg, még ha nem is bizalmas minősítésűek, amelyek az NSA illetékességébe tartoznak.


Médiakutatók, újságírók és jogászok szerint talán egy emberöltő óta nem volt olyan jelentős hadjárat a kiszivárogtatások ellen, mint amely most van kibontakozóban, és amely tovább ronthatja az amúgy sem jó viszonyt a Fehér Ház és a sajtó között. Bill Keller, a The New York Times főszerkesztője a The Washington Postnak nyilatkozva arról beszélt, hogy az utóbbi időben különösen megnőtt a kedv a közérdekű információk visszatartására és célozgatások hangzanak el, hogy a közügyek iránt túlságosan is érdeklődő újságírókat árulóknak bélyegzik meg.


George Bush amerikai elnök tavaly decemberben a Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatásainak a kiszivárogtatását az “ellenséget segítő szégyenletes cselekedetnek” nevezte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.