Élő Közélet

Magyar Péter újabb tüntetést jelentett be anyák napjára

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
  • Magyar Péter március 26-i demonstrációján – amelyet megelőzően nyilvánosságra hozta a Varga Judittal készített hangfelvételét –hívta újra az utcára az embereket április 6-ra.
  • A Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért névre keresztelt tüntetés délután kettőkor indult el a Deák Ferenc térről, ahonnan a Kossuth térre vonult a tömeg, itt felszólalt többek között Nagy Ervin színész, Tarr Zoltán református lelkész és Nagy János szigetszentmiklósi polgármester is.
  • Magyar Péter beszédében azt mondta, több százezren voltak jelen a demonstráción, illetve felszólította a kormányt, hogy adja vissza a népnek a változás lehetőségét.
  • Magyar szerint az atombomba maga a magyar nép, ő csak egy szikra. Felvetette, hogy a pénzt, amit most Rogán Antal minisztériuma a „hazaszerető magyarok megfélemlítésére költ”, azt adják oda a bicskei áldozatoknak.
  • A következő tüntetést anyák napjára, azaz május első vasárnapjára hirdették meg.

Megnyugtatták a vonulókat, hogy nélkülük nem kezdődik el semmi

Az Alkotmány utca Parlament felőli végénél áll Magyar hátra hagyott platós autója hangosítással. A kocsinál álló beszélő megnyugtatta a sétálókat, hogy nélkülük nem kezdik el az eseményt, ugyanis akkor rengeteg kiábrándult ember hazamene csalódottságában. Olvasta a transparenseket, miszerint Mohácsról és Bajáról is érkeztek emberek az eseményre, majd megkérdezte a tömeget, hogy szerintük a Holdról is látszhat-e, hogy mennyien gyűltek össze.

A kocsi utáni szakaszon már összetömörült a tömeg, és maximum mellékutakon lehet megpróbálni a Kossuth tér közelébe férkőzni.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Aktivisták „Talpra Magyar Telekocsi” feliratú, magyar zászlós névjegykártyát osztogatnak, amin szerepel egy QR-kód is.

Már a tömeg vége is az Alkotmány utcán

A Bajcsin egyik erkélyén egy középkorú pár egy kiszínezett szivecskét ábrázoló, „from UK” feliratú lapot tartott a levegőbe, amiért a tömeg hátsó harmada vastapssal és füttyszóval köszönt meg. Nem sokkal később két nő tapsolva skandálta szintén egy erkélyről, hogy „hajrá, magyarok”, amit ismét értékeltek az utcáról. A vonulók felől folyamatos duruzsolást hallani – ellentétben az inkább halkan vonuló ellenzéki tüntetésekkel. Jóval kevesebben vannak, akik némán ballagnak, a kis- és dohányboltok előtt mindenfelé kisebb sorok alakultak ki.

A tömeg vége nagyjából most kanyarodott rá az Alkotmány utcán.

Felszabadult a hangulat

A tömeg vége a Bajcsin most hagyta el nagyjából a Bazilika vonalát. A tömegben az ujjongáshullámok felszabadult hangulatot kölcsönöznek a vonulásnak, legalábbis sokkal felszabadultabbat, mint azt sok másik ellenzéki tüntetésen lehetett tapasztalni.

Szajki Bálint / 24.hu

Sokan egyből a Kossuth térre mentek

Több olvasónktól tudjuk, hogy az előre a Kossuth térre ment tüntetők is nagyon sokan lehetnek. A színpad előtt már most szorosan állnak az emberek, a tér többi pontján egyelőre szétszórt csoportokban állnak, vagy leültek beszélgetni a fűbe.

A tömeg vége is úton

Már a tömeg vége is kellemes sétatempót vett fel. Hátulról szépen megfigyelhető volt, ahogy a tömegen végighalad egy ujjongás, fütty és tapshullám, ami azért valószínűsíthetően az eseménynek szól.

Mohos Márton / 24.hu

Nagy Ervin százezer emberrel lenne elégedett

A Népszavának nyilatkozott a színész a tüntetés előtt, és többek közt azt mondta: akkor lenne elégedett, ha legalább százezer ember venne részt a demonstráción.

Ez reális cél, bár a kormány láthatóan mindent megtesz, hogy keresztbe tegyen. De megállíthatatlanok az emberek, külföldről is irgalmatlan sokan jönnek csak ezért haza. A kormányoldalon megpróbálják baloldali, vagy legalábbis budai úri bulinak beállítani ezt az egészet, de amikor Péter arra kérte az embereket, hogy küldjék el, honnan jönnek majd a tüntetésre, kiderült, tulajdonképpen nincs az országnak olyan pontja, ahonnan ne indulnának el valahányan

– fogalmazott.

Elég fiatal a tömeg

Sok a 30-as, 40-es ember. Többen Magyar Péter mozgalmának ceremoniális öltözékében, tehát egy hibrid rezsimben is sikeres vállalkozónak öltözve érkeztek.

Mohos Márton / 24.hu

Közben nagyon sok a magyar zászló, de a háttérben a Mi vagyunk a grund szól, ami némi identitászavart okozhat a külső szemlélőnek.

Nem egyszerű boldogulni a tömegben

Sokaknak gyűlik meg a problémája a tömegben való mozgással, egy Békéscsaba feliratú magyar zászlóval álló férfi arról beszélt a metrófeljáró környékén, hogy azt sem tudja, merre van Magyar. Egy másik nő arról beszélt, hogy a közelben nincs hangosítás, ő pedig nem akarja az interneten élőben követni az eseményeket, ha már itt van. Megerősíthetjük, hogy a tömeg több pontján csak az hallható, hogy valami szól a hangszórókból, de hogy pontosan mi, az nem.

Szajki Bálint / 24.hu

A tömeg vége a Deák téri villamosmegálló, a Városháza mellett húzódó Bárczy István utcánál már szellősen szétszórt csoportokból áll. Itt egyelőre csak pár törpelépésekben nyilvánult meg az, hogy a tömeg már elindult volna.

Folyamatosan érkeznek az emberek

Kellemes napsütés és enyhén fülledt levegő fogadja a demonstrálóat Magyar tüntetésén. A téren megálló tömegközlekedési eszközökön hatalmas a dülekedés, az emberek továbbra is folyamatosan érkeznek a menetre.

Magyar Péter

Slim-fit ingben van. Az ég pedig kék.

Egyelőre a furgon platóján áll, hamarosan a Bajcsy-Zsilinszky úton indul a menet a Kossuth térre.

Szajki Bálint / 24.hu
Olvasói sztorik