Közélet

Állami támogatásból vett dobogókői telket a Kitörés túra szervezője, de senki sem árulja el, hol épül fel a turistaház

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet nemcsak 70 millió forint turisztikai támogatást kapott, de a Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő is segítette őket 85 millió forinttal.

„A támogatási kérelmek elbírálása az igénylő személyétől függetlenül sosem politikai, hanem minden esetben szigorú turizmusszakmai szempontok szerint zajlik” – indokolta korábbi cikkünk megjelenése után Dömötör Csaba államtitkár azt, hogy miért kapott 70 millió forint turisztikai támogatást a Kitörés túra szervezője egy dobogókői turistaház létesítésére.

Gulyás Gergely miniszter egy júliusi Kormányinfón pedig úgy fogalmazott: „az kap támogatást, aki a jogszabályoknak megfelel”. Majd hozzátette: rosszabb volna, ha a turisztikai pályázatok kapcsán politikai preferenciákat néznének. Az erősen vitatható állítás, hogy a turisztikai támogatások a politikától függetlenek, éppen a napokban számoltunk be arról, hogy 80 százalékukat fideszes vezetésű önkormányzatok kapták.

Mindenesetre a 24.hu most megtudta: a 70 milliós turisztikai támogatáson felül további 85 millió forint közpénzt kapott a Kitörés túra szervezője egy „bakancsos turistaház” megépítésére Dobogókőn.

Vagyis a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet – melynek alapító elnöke Moys Zoltán, Lezsák Sándor parlamenti alelnök veje – már a turistaháznak helyet adó területet is közpénzből vásárolta meg.

Kovács Attila / MTI Moys Zoltán a Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsorának rendezője, forgatókönyvírója, az egylet egyik alapítója beszél a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet zászlóbontó rendezvényén Csobánkán 2015. július 26-án.

Az egyesület 2021-es beszámolójában írt arról, hogy pályázati támogatással sikerült megvenniük Dobogókőn egy 2158 négyzetméteres belterületi telket, amelyen terveik szerint felépítik a Hazajáró Turistaházat. A tavalyi beszámolóban pedig már azt ismertettette a nemrég állami kitüntetést kapó Moys, hogy az építéséhez kiegészítő támogatást kaptak nemcsak a Kisfaludy 2030 Zrt.-től, de a Bethlen Gábor Alapkezelőtől is.

Hitlert méltató, ukránokat gyalázó műsorok fűződnek Moys nevéhez

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet vezetője Kenyeres Oszkár, képviseleti joga van még Schödl Dávidnak és Moys Zoltánnak. 2014-ben a 24.hu írta meg, hogy Moys cége, a Dextramedia Kft. az MTVA több száz millió forintért foglalkoztatott beszállítója lett 2010 után. Azt pedig az Átlátszó tárta fel, hogy a Dextramedia 2011-ben 4,7 millió forintért szerződött a Jobbik frakciójával, a párthoz kötődő szélsőjobboldali szervezetek és politikusok doménjeit is kezelte, illetve az N1TV számára gyártott anyagokat, például azt az elhíresült összeállítást, amely pozitív hangvételben emlékezett meg Adolf Hitler születésnapjáról. Moys legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy szerepet vállalt az orosz propagandacsatorna, az RT által készített egyik kisfilmben, amelyben Bencsik András kormánypárti médiamunkás fasisztának nevezte az ukránokat.

A Miniszterelnökség szakmai felügyeletével működő Bethlen Gábor Alapkezelő először 60 millió forinttal támogatta „a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítését célzó” Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet ingatlanvásárlását és a felújítást, majd 2023-ban ezt az összeget 25 millióval megemelte. A 24.hu-nak küldött válaszuk szerint „a háborús helyzet, a szankciók okozta energiaválság és az infláció nyomán kialakult radikális építőanyagár-változások” miatt növelték meg a támogatást, amelynek összege így 85 millió forint.

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylettől azt kérdeztük, összesen mennyibe került a turistaház megvásárlása és felújítása, és kizárólag állami támogatásból valósul-e meg a beruházás?

Válaszukban sok konkrétumot nem árultak el, viszont összekapcsolták a Kitörés túra „hamis színben való feltüntetését” a „szélsőbaloldali Antifa-támadásokkal”, ami szerintük „megmutatta az újságírók ezzel kapcsolatos felelősségét is, mely sok esetben már a túrán résztvevők elleni uszítás határát súrolja.” A Kitörés túrát ugyanakkor politikától és politikai üzenetektől mentesnek minősítették. Lehet, hogy a Kitörés túra mentes az aktuálpolitikától, de a Hazajáró Honismereti és Túra Egylet oldalán Európa hős védőinek nevezik a kitörési kísérlet résztvevőit, és az idei túrán készült képeken horogkereszt is felfedezhető. 2019-ben pedig az Index számolt be arról, hogy német neonácik is részt vettek az eseményen.

Kitörési kísérlet

Az 1945. február 11-i kitörési kísérlet a második világháború egyik tragikus és máig ellentmondásos eseménye, amelynek során öt nap alatt több mint húszezer német és magyar katona esett el, miközben a szovjet ostromgyűrűn csak néhány százan jutottak át. Budapest ostromának emlékezetét hosszú ideje a szélsőjobboldal narratívája határozza meg. Hogy miért alakult így, arról az idei évfordulón Ungváry Krisztián történész beszélt a 24.hu-nak.

Az egyesület válaszában kifejtette azt is, hogy a Hazajáró Egylet 2015-ös megalakulása óta Magyarország egyik legaktívabb és legtöbb követővel rendelkező turista egyesülete, és kérték is, hogy így hivatkozzunk rájuk, „ne pusztán a hatásvadász Kitörés túra szervezője” megnevezéssel. „Arra is büszkék vagyunk, hiszen Magyarország legnépszerűbb és legkeményebb, téli, éjszakai teljesítménytúrája, de mellette számos más sikeres programunk is van” – tették hozzá.

Beszámoltak arról is, hogy évente 30 túrát szerveznek partnereikkel a történelmi Magyarország különböző régióiba, ezen kívül közel félszáz egyéb más, természetjárással és honismerettel kapcsolatos programot és előadást is tartanak, „így minden évben tízezrek mozdulnak ki a természetbe és válnak aktív túrázóvá rendezvényeinken keresztül.”

Nemes János / MTI Kopjafát állítanak a csúcs megmászása alkalmából a Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet tagjai a 2020 méter magas kárpátaljai Kőhavason 2020. augusztus 22-én.

A támogatásokkal kapcsolatban viszont csak annyit közöltek, hogy „közhasznú egyesületként természetesen minden pályázati és támogatási lehetőséget folyamatosan figyelünk, megpróbálunk olyan szakmai terveket benyújtani, melyekkel támogatást kaphatunk egy-egy cél megvalósítására. A dobogókői turistaház létrehozásánál is ez történt. Egyesületünk lehetőségeihez mérten természetesen a saját forrásaiból is áldoz a projekt megvalósítására, továbbá tagjaink önkéntes munkával is komolyan kiveszik részüket a különböző feladatokból.”

Azt már tudjuk, hogy mennyi közpénzből létesül az egyesület turistaháza, azt viszont egyelőre sem a Bethlen Gábor Alapkezelő, sem a pilisszentkereszti önkormányzat, sem az egyesület nem árulta el, pontosan hol valósul meg a dobogókői beruházás. Az egyesület kérdésünket azzal hárította el, hogy:

előző válaszunkban mindent leírtunk, amit a munkák befejezéséig közölni kívántunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik