Belföld

Lezsák Sándor veje szervezte a Kitörés Túrát

Moys Zoltán, Lezsák Sándor veje a Börzsöny Akciócsoport alapítójaként nyolc éve vesz részt a Kitörés Túra szervezésében. Moys Zoltán cége emellett az MTVA egyik folyamatosan foglalkoztatott beszállítója, a Dextramedia Kft. 2011 óta közel 400 millió forintnyi megbízást kapott a közmédiától. A cég árbevétele 2010 óta megháromszorozódott, a tulajdonosok több tízmillió forint nyereségnek örülhettek.

Miután az Átlátszó peres úton elérte, hogy az MTVA kiadja azokat a szerződéseket, amelyeket külsős cégekkel kötöttek, a közmédia lapunknak is elküldte a Dextramedia Kft.-vel kötött megállapodásait. A Dextramedia az a cég, amelynek egyik tulajdonosa Lezsák Sándor veje, Moys Zoltán. Lezsák Sándor 2010 óta a Fidesz frakcióvezető-helyettese, egyben ő a parlament egyik alelnöke is.

A szerződések alapján a Dextramedia Kft. 2011 óta 5 műsor legyártására kapott megbízást az MTVA-tól. A cég készítette a Hagyaték című kulturális magazint, a Hazajáró című turisztikai magazint, a Munkatárs című műsort, az Embermesék című portré-magazint, valamint az Újrakezdők Ócsán című 5 részes dokumentumfilmet. Ezért az 5 produkcióért a cég összesen 364 millió forintot kapott az MTVA-tól.

A ceginfo.hu adataiból kiderül, az MTVA-s megbízások igencsak jól jöttek Moys Zoltánéknak. A kft. árbevétele 2010 óta megháromszorozódott, és a nyereség is jócskán megemelkedett: míg 2010-ben a cég mínuszos mérleg szerinti eredménnyel zárt, addig 2011-ben már 31 millió forint, 2012-ben pedig 27 millió forint nyereséget könyvelhettek el.

Összevissza dátumozott szerződések

A dokumentumok alapján a Dextramedia nemcsak műsorokat készített az MTVA-nak, hanem különböző, rövid bejátszókat is. A Jónak lenni jó – árvízvédelem 2013 című műsorba például 10 darab bejátszót kértek tőlük, amiért 1,5 millió forintot fizetett az MTVA. Érdekesség, hogy a szerződést utólag kötötték, erre utal, hogy az időtartama 2013 június 6-22., a rajta lévő pecsét szerint viszont egy hónappal később, 2013 július 23-án írták alá.

A Dextramedia készített bejátszókat az Itthon vagy! – Magyarország szeretlek! című műsorba is, összesen nyolcat, amiért 3,1 millió forintot kapott a cég (ezek nettó összegek). Ez a szerződés 2013 szeptember 10-23-ig szólt, viszont ezt is jóval később, 2013 novemberében írták alá.

Ugyanígy jártak el egy hatperces bejátszó esetében. A cégtől a Luther Kiadó könyvbemutatójáról kértek bejátszó anyagot (ez 30 ezer forintba került), a szerződés egy napra, 2011 október 28-ára szólt, ehhez képest 2011 november 10-én írták alá. Már ha jól olvassuk, a dátumot ugyanis úgy írták be, hogy nem derül ki belőle, hogy pontosan miről is van szó.

Íme:

Jogászaink a visszadátumozott szerződésekről elmondták: a polgári jogban kevés esetben kell írásbeliség a szerződések érvényes létrejöttéhez, semmi akadálya tehát annak sem, hogy utólag foglaljanak írásba egy korábban szóban érvényesen létrejött megállapodást, bár ezt a tényt azért elegánsabb magában a szövegben is feltüntetni. Ezeken a papírokon ugyanakkor látszik, hogy egy szerződéssablon az alapjuk, amit utólag kitöltöttek az adott munkára azért, mert nyilván a számviteli fegyelem miatt az MTVA pénzügyi osztálya is megköveteli a szerződések létezését a számla kifizetéséhez.

A szerződések alapján további 50 ezer forintba került egy újabb bejátszó anyag a Tékozló fiú című színdarabról, és a cég ezen felül kapott pénzt azért is, mert az MTVA felhasználta korábbi produkcióikat. A Böjte Csaba ferences szerzetes alapította Dévai Szent Ferenc Alapítványról szóló Csillagösvény I. című film, továbbá a Bús Düledékeiden – Kárpátalja magyar várai című filmek felhasználásért nettó 576 ezer forintot fizetett az MTVA, a Csillagösvény 2 – Tovább a szeretet útján című film felhasználásáért további 100 ezer forintot.

Hogy az MTVA miért egy külsős céggel gyártatja le ezeket a rövid bejátszókat, az egyelőre nem derült ki. Moys Zoltán, a cég vezetője e kérdésünkre azt mondta: “Talán az alacsony áraink, referenciáink és a területen szerzett évtizedes tapasztalataink miatt.”

A Dextramedia Kft.-ről korábban többen azt állították, hogy a társaság készítette az N1 TV Híradóját, ami 2012-ben még nagy tisztelettel és érezhető áhítattal emlékezett meg Adolf Hitler születésnapjáról. Moys Zoltán ezt tagadta lapunknak, leszögezve, hogy a Dextramedia Kft. nem készített “Hitlert éltető” műsort és erre nem is kapott felkérést.

“8 éve veszek részt aktívan a Kitörés Túra szervezésében”

Lezsák Sándor veje egyben megerősítette értesüléseinket, mely szerint köze van a nemrégiben botrányba fulladó Kitörés Túrához (amit idén még nem tartottak meg). Az eseményre Schmuck Andor hívta fel a figyelmet, mégpedig azért, mert szerinte a túráról készített tavalyi fényképek „egyértelműen bizonyítják, hogy ez a túra nem más, mint a szélsőjobb újabb, egyre kevésbé eltitkolt provokációja, nem természetbarát, hanem nácibarát fővárosi esemény”.

A túrát a Börzsöny Akciócsoport szervezi, melynek egyik alapító tagja Moys Zoltán. Kérdésünkre, hogy milyen szerepe volt a túra szervezésében, Moys közölte: “A Börzsöny Akciócsoport alapítójaként 8 éve veszek részt aktívan és önkéntesen, szabadidőmben a teljesítménytúra szervezésében.” Felvetésünkre, hogy Lezsák Sándor tud-e arról, hogy köze van a Kitörés Túrához, Moys röviden annyit mondott: “Tud.”

“A Kitörés Emléktúra egy tematikus teljesítménytúra. A természetjáró jellege mellett fontosnak tartjuk, hogy megemlékezzünk azokról az elfeledett hős katonákról, akik a honvédő harcok során Budapest védelmében adták életüket a hazáért” – tette hozzá Moys, egyben átküldte a Börzsöny Akciócsoport közleményét is, melyben azt írták a túra kapcsán, hogy “nem őrületről, neonáci, fasiszta rendezvényről, nem bátor csendőrökről és nyilasokról, nem SS-egyenruhában lévő bátor túrázókról van szó, hanem sportoló és emlékező turistákról, valamint kizárólag a történelmi hűség kedvéért, érdekességként – a törvények maximális betartása mellett – magyar, német, szovjet, amerikai és brit egyenruhákat viselő hagyományőrző pontőrökről.”

A Dextramedia Kft. egyébként valamiért  a szélsőjobboldali portálok egyik nagy kedvence, Moys Zoltánnal például a hunhir.info közölt interjút, a kuruc.info pedig lelkesítő cikkben számolt be arról, hogy a cég “A magyarság egységéért” díjban részesült. Korábban pedig mi is megírtuk: egy reklámanyag szerint a kuruc.info mellett a Dextramedia is támogatta a Nemzeti Front nevű zenekar karácsonyi estjét.

Akkor megkérdeztük az MTVA-t, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a cég nagy valószínűséggel a kuruc.infoval közösen támogat egy karácsonyi estet, ám ezidáig nem kaptunk választ.

Műsor címe Részek/bejátszók száma Nettó kifizetés
Hagyaték 76 rész 106,4 millió
Hazajáró 81 rész 196,8 millió
Munkatárs 34 rész 44,2 millió
Embermesék 15 rész 3,48 millió
Újrakezdők Ócsán 5 rész 13,7 millió
Jónak lenni jó – Árvízvédelem 2013 10 darab 1,5 millió forint
Itthon vagy! – Magyarország szeretlek! 8 darab 3,1 millió

 

A cég Moys Zoltán állítása szerint a Hazajáró Pillanatokat ingyen bocsátotta az MTVA rendelkezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik