Közélet

Szijjártó egy év hosszabbítást kér az energetikai szankciók alóli mentességre

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszterrel tárgyalt hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A találkozót követő sajtótájékoztatón elhangzott:

Magyarország kérni fogja az Európai Uniótól, hogy egy évvel hosszabbítsa meg az Oroszországgal szembeni szankciók alóli mentességet.

Szijjártó szerint erre azért van szükség, mert a MOL-nak még további egy év kell, hogy befejezze a Slovnaft pozsonyi finomítójában elkezdett beruházást, amely lehetővé tenné az átállást a nem orosz nyersolajra. A kivétel ugyanakkor – mint Szijjártó fogalmazott – arról szól, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft továbbra is értékesíthet orosz kőolajból származó olajtermékeket Csehországban.

„A Slovnaft nagy, százmillió eurós beruházásokba kezdett a pozsonyi finomító kapcsán annak érdekében, hogy nem orosz kőolajból származó olajtermékeket is tudjanak előállítani, de ezen beruházások végigviteléhez kell még egy év. Ezért mi azt kérjük az Európai Uniótól, hogy hosszabbítsa meg egy évvel azt a szankciós kivételt, amelynek alapján a MOL csoport és a hozzá tartozó Slovnaft Csehországba orosz kőolajból származó olajtermékeket exportálhasson” – fogalmazott a miniszter.

Miroslav Wlachovsky a budapesti sajtótájékoztatón szorosnak nevezte a szlovák-magyar kapcsolatokat, kiemelve, hogy a két országnak számos fontos közös projektje van, és Magyarország Szlovákia negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, Csehország és Lengyelország után. A szlovák külügyminiszter ugyanakkor bírálatot is megfogalmazott Svédország NATO-tagságának blokkolása kapcsán. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Wlachovsky hangsúlyozta, egyértelmű, világos agresszióról van szó, amely elfogadhatatlan, ezért  minden lehetséges eszközzel segíteni kell Ukrajnát, ami Szlovákia és Magyarország érdeke is.

A szlovák külügy vezetője figyelmeztetett, 1956 és 1968 tapasztalata alapján mindkét ország tudja, hogy mit jelent, amikor idegen katonák lerohannak egy országot.

Ezért mélyen bele tudjuk élni magunkat abba a helyzetbe, hogy valakit idegen ország lerohan, és a NATO vilniusi csúcstalálkozója előtt szeretnénk látni, hogy Svédország a NATO tagállama lesz

– fogalmazott a Szlovák külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik