Közélet

Túlárazott lélegeztetőkért börtön egy kormányfőnek? Polt Péter reagált

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A legfőbb ügyész szerint semmiféle tanulsággal nem szolgál Fadil Novalic ügye.

Miben különbözik a boszniai »kínai
lélegeztetőgép-biznisz« a magyartól?

Vadai Ágnes (DK) a sokat bírált magyar lélegeztető-biznisz miatt tanulságosnak tartotta, hogy a bosnyák kormányfőt a minap első fokon elítélték, mert túl drágán vettek lélegeztetőgépeket a koronavírus-járvány idején Kínából. Vadai Ágnes hosszan idézte az állami hírügynökség beszámolóját, amely szerint Fadil Novalicot és két társát ítélték el a beszerzés miatt, amellyel egy gyümölcsfeldolgozó céget bíztak meg. A kormányfő négy évet kapott hivatali visszaélésért. A gyümölcsfeldolgozó vezetőjét öt, a szerződést aláíró polgári védelmi vezetőt hat évre ítélték csalás és pénzmosás miatt.

Ön nem tanul a kollégáitól?

Erről kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, aki válaszában viszont egyértelművé tette, számára nincs semmiféle tanulsága az ügynek.
Polt Péter jelezte: a lélegeztetőgépek beszerzésével, üzemeltetésével — összefüggésben tett feljelentéseket — köztük a tartalmuk szerint általa feljelentésként értékelt, írásbeli választ igénylő országgyűlési képviselői kérdéseket is — az ügyészség mindig továbbította a hatáskörrel, illetékességgel rendelkező nyomozó hatóságnak, amely azokkal kapcsolatban intézkedett.

Mint írta, a Vadai Ágnes kérdésében megjelölt külföldi büntetőeljárásnak nincs magyar vonatkozása, így nem ad alapot magyarországi büntetőeljárás megindítására. A legfőbb ügyész, illetve az ügyészség jogköre nem terjed ki külföldi büntetőeljárás értékelésére, más büntetőeljárással történő összehasonlítására.

A DK képviselője az okulásról azért kérdezte a főügyészt, mert az MTI beszámolója szerint a nyomozás azt követően indult el 2020-ban, hogy kiszivárgott a sajtóban a lélegeztetőgépek ügye, majd az ottani ügyészség megállapította, azok a fertőzöttek legalapvetőbb ellátására sem alkalmasak. Idehaza az Orbán-kormány egy maláj milliárdos érdekeltségétől 180 milliárd forintért vásárolt 6258 lélegeztetőgépet, a helyi sajtó szerint ezek egy részéről már előre tudható volt, nem felelnek meg a biztonságos használat követelményeinek. A kormány összesen 300 milliárd forintot fordított 16 ezer lélegeztetőgép beszerzésére. Ezek túlnyomó részét sosem használták – a darabár lényegében megegyezik a boszniaival. A nagyot kaszáló cégek közül van, amelyik már meg is szűnt.

Kapcsolódó
Méregdrágán, irreális mennyiségben vásároltak százmilliárdokért Szijjártóék lélegeztetőgépeket
A pluszkiadás százmilliárdos nagyságú, amit az egészségügyben lehetett volna másra is költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik