Gazdaság

Jól tejelt a lélegeztetőgép-bizniszes cég, mielőtt végelszámoltatta a tulaja

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Tavaly szeptember első napján döntött úgy a tulajdonos, hogy végelszámolással megszünteti a kormány lélegeztetőgép-bizniszén hatalmasat kaszáló társaságot. Pedig látszólag a gazdasági teljesítmény ezt egyáltalán nem indokolta volna. Még 2021-ben sem – írta az Mfor. A lélegezetetőgép-biznisz legnagyobb nyerteséről, a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-ről van szó, mely 17 milliárd forintos megbízást kapott mintegy 1000 gép beszerzésére. Vagyis gépenként 17 millió forintos üzletet kötött.

A cégnek egyébként jól ment, 2020-ban 15,9 milliárd forint profitot realizált. Akkor még a törzstőke 90 százalékát birtokolta Nagy Beatrix, tavaly augusztus végére viszont egyedüli tulajdonos lett a cégben. Ő döntött úgy szeptember 1-jén immár egyedüli tulajdonosként, hogy végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti a társaságot. Nemrég a cég 2021-es évi beszámolója is megjelent az Igazságügyi Minisztérium honlapján – e szerint tavaly 2,2 milliárd forint profit képződött. A közgyűlési jegyzőkönyv alapján a tulajdonos, Nagy Beatrix az eredménytartalékot is igénybevéve 2,8 milliárd forint osztalékot fizet ki magának.

Nagy Beatrixról azt tudható a portál szerint, hogy ő a Fourcardinal első ügyvezetője, vagyis Szegi Ildikó lánya. Szegi Ildikót Rahói Zsuzsanna „egyik bejáratott civil kapcsolataként” említette korábban a VálaszOnline, Rahói pedig nem más, mint Orbán Viktor főtanácsadója, aki a jelentősebb külföldi tárgyalásokon rendre a kormánydelegáció tagja.

A portál szerint a cég törlésére most már bármikor sor kerülhet.

Kiemelt kép: Ápolók Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik