Nagyvilág

Négy év börtönt kapott a boszniai miniszterelnök, mert gyanúsan drágán vettek kínai lélegeztetőgépeket

AFP
AFP

Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy boszniai bíróság Fadil Novalicot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét és két társát, mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas összegekért vásároltak kínai lélegeztetőgépeket, írja az MTI.

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A száz lélegeztetőgép megvásárlására a cég körülbelül ötmillió eurót (1,89 milliárd forint), védőfelszerelés vásárlására pedig további másfél millió eurót (565,7 millió forint) kapott az államtól.

Novalicot hivatali visszaélés vádjában találták bűnösnek, míg a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetőjének öt évet, a polgári védelmi igazgatóság vezetőjének pedig hat évet kell börtönben töltenie csalás és pénzmosás miatt.

A nyomozás azt követően indult meg már 2020-ban, amikor kiszivárgott a sajtóban, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség ezt követően megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

A vádlottak a kétéves eljárás alatt ártatlannak vallották magukat, és azt állították, a közjó érdekében cselekedtek. Novalic ügyvédje bejelentette: fellebbeznek az ítélet ellen.

Aki esetleg magyarországi párhuzamot keresne, az Orbán-kormány csak egy maláj milliárdos érdekeltségétől 180 milliárd forintért vásárolt 6258 lélegeztetőgépet, a helyi sajtó szerint ezek egy részéről már előre tudható volt, hogy nem felelnek meg a biztonságos használat követelményeinek, akár a betegek életét is veszélyeztethetik a hibái. Összesen pedig 300 milliárd forintot fordított a kormány 16 ezer lélegeztetőgép beszerzésére, ezek túlnyomó részét sosem használták – a darabár lényegében megegyezik a boszniaival. A nagyot kaszáló cégek közül van, amelyik már meg is szűnt.

Kapcsolódó
Méregdrágán, irreális mennyiségben vásároltak százmilliárdokért Szijjártóék lélegeztetőgépeket
A pluszkiadás százmilliárdos nagyságú, amit az egészségügyben lehetett volna másra is költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik