Nagyvilág koronavírus

Kiengedték a rács mögül a lélegeztetőgépekkel bizniszelő bosnyák miniszterelnököt

Vasárnap a boszniai-hercegovinai bíróság az ügyészség letartóztatási kérését, mert nem tartja indokoltnak Fadil Novalic, a Bosnyák-Horvát Föderáció miniszterelnöke őrizetben tartását a koronavírus-járvánnyal összefüggő korrupciós ügyben.

A bíróság elrendelte Novalic és két társa szabadlábra helyezését, mert megítélése szerint az ellenük indított eljárás lefolytatásához nem indokolt fogva tartani őket. Az ügyészség fellebbez a döntés ellen.

Fadil Novalicot és a két másik gyanúsítottat csütörtökön vette őrizetbe a rendőrség. Az ügyészség hivatali visszaélés, vesztegetés és pénzmosás miatt indított ellenük eljárást, de hivatalosan nem emelt vádat. A két másik gyanúsított Fikrat Hodzic, a koronavírus-járvány elleni felszerelések beszerzéséért felelős tisztviselő, valamint Fahrudin Solak egy olyan málnafeldolgozó vállalat vezetője, amely lélegeztetőgépek beszerzésére kapott megbízást a kormánytól.

A Bosznia-Hercegovina egyik felét alkotó Bosnyák-Horvát Föderáció vezetése a koronavírus-járvány miatt lazított a közbeszerzési eljárások szabályain, hogy pályázat nélkül, a beszállítókkal közvetlenül tárgyalva tudjon egészségügyi felszereléseket vásárolni.

A föderáció Solak által vezetett polgári védelmi hivatala végül a Srebrena Marina nevű málnafeldolgozó céggel kötött szerződést 100 kínai lélegeztetőgép beszerzésére 10,5 millió bosnyák márka (mintegy 1,9 milliárd forint) értékben, holott a cégnek arra nem volt engedélye, hogy ilyen berendezéseket importáljon. Az importengedélyt csak az után kapta meg, hogy 80 lélegeztetőgép már megérkezett Bosznia-Hercegovinába. Emiatt kezdett vizsgálódni az ügyészség, amely előzetes jelentésében azt tárta fel, hogy a beszerzett gépek a koronavírussal fertőzöttek kezeléséhez szükséges minimális követelményeket sem teljesítik, ezért felhasználásuk intenzív osztályokon nem javasolt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik