Közélet

Elkaszálta az LMP akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdését az NVB

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság kedden az LMP akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdését, ami helyi népszavazáshoz kötné az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek létesítését –írja a 444.

A kérdés így hangzott:

Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

A Bizottság elnöke, Sasvári Róbert a kezdeményezés megtagadását kérte, indoklása szerint azért, mert a kezdeményezés jogszabálymódosításra irányul, mivel megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Sasvári szerint az LMP kérdése burkolt alkotmánymódosítást foglal magában, a célzott jogalkotás pedig nincs összhangban az Alaptörvénnyel, mivel annak módosítására népszavazás útján nincs mód. Az NVB elnöke hozzátette még, hogy az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad, amit akkor kell elrendelni, ha megfelelő helyi választópolgár kezdeményezi.

A bizottsági ülés elején a kezdeményező, Ungár Péter elmondta, ezek a beruházások olyan károkat okoznak, amiről nem lehet országgyűlési választáson dönteni, és azoknak az embereknek van joguk beleszólni egy-egy ilyen beruházásba, akiknek együtt kell élniük a következményekkel. Hozzátette viszont, hogy sok településvezető úgy áll hozzá, hogy az ipari létesítményeknek akkor is meg kell valósulniuk, ha a helyiek nem támogatják.

Az NVB keddi határozata ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, majd a Kúria 90 napon belül dönthet, hogy helybenhagyja vagy megváltoztatja a döntést.

Az akkumulátorgyárak ügye az egész ország lakosságát megosztja, főleg azokon a településeken, ahova szán is ilyet a kormány. Hétfőn Győrben tüntettek, a helyiek, akik tavaly nyár végén tudták meg, hogy a mellettük működő ipari park méretét csaknem a kétszeresével növelnék. Hogy pontosan mit ápítenének ide, egyelőre homály fedi,  de elszólásokból és a jelekből is egy akkumulátorgyár képe körvonalazódik.

Kapcsolódó
„Én is a Dézsire szavaztam, és azt mondom: nem kell a gyár” – mi épül Győrben?
A győri önkormányzat nem válaszol a helyieknek arra, milyen veszélyes üzem miatt triplázzák meg az ipari park méretét, de a tiltakozó lakók biztosak benne, hogy ők is akkugyárat kapnak a nyakukba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik