Közélet

Közlöny: a hitoktatók bérfejlesztéséhez nem kell EU-pénz

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Rendelete szerint Orbán Viktor azt az adófizetőkkel finanszíroztatja. A szakszervezetek szerint közben viszont a tanároknak biztosra ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben.

A kormány rendeletet hozott „a bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye által az állami és a nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő iskolában szervezett hit- és erkölcstanoktatásban, valamint az egyházi köznevelési és szakképző intézményben szervezett hittanoktatásban részt vevő személyek bérfejlesztéséhez nyújtott 2023. évi kiegészítő költségvetési támogatásról”.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet lényege szerint a központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít a hittantanárok január 1-jétől hatályba lépő bérfejlesztéséhez. A jövő évi költségvetési törvény

8. melléklet I. pontjában foglalt táblázat 31. sora szerinti Hit- és erkölcstanoktatáshoz, valamint hittanoktatáshoz kapcsolódó átlagbéralapú támogatás jogcíméhez kapcsolódó kiegészítő támogatás fajlagos összege 61 000 forint/hó/fő.

A rendelet egyebek mellett szabályozza, hogy a bevett egyházat „megillető” kiegészítő támogatás összegét, miként kell megállapítani, kérelmezni, illetve azt is, hogy a hivatalos döntés megszületéséig az összeg  január–április hónapokra eső részét külön határozat nélkül, előlegként kell havonta folyósítani. A rendelet 2024. március 31-én hatályát veszti.

Orbán Viktor korábban egyébként már megduplázta (13 milliárd forintra emelte) a hitoktatás állami támogatását. Ezt Rétvári Bence belügyi államtitkár azzal magyarázta, hogy az állami fenntartású iskolákban nagy az igény erre, ám utóbb kiderült, sem a minisztárium, sem az Oktatási Hivatal nem tudja, hányan járnak hitoktatásra, erről nincs is nyilvántartásuk.

A Demokratikus Koalíció szerint a béremelés hittanoktatóknak az Orbán-kormány újabb cinikus döntése, amellyel a pedagógusok idegeit borzolja. Miközben a sztrájkjoguktól megfosztott tanárokat arra hivatkozva dolgoztatják megalázó fizetésért, hogy csak az uniós pénzből futná érdemi béremelésre, most bebizonyították, szó sincs erről, hiszen a hitoktatók béremelésére mégis volt pénz. A DK szerint azonnal, 45 százalékkal kell emelni a pedagógusok fizetését, támogatja a szakszervezetek követeléseit, petícióját, szombati tüntetésüket a Kossuth téren. Azt írták, nem engedhető meg, hogy az Orbán-kormány kedve szerint válogasson a tanárok között,

igazságos béremelést kell adni minden egyes pedagógusnak!

Frissítünk!

A szakszervezeteket nem ez lepte meg

A rendelet alapján a költségvetésben az oktatásra tervezett kiadások alultervezettnek tűnnek – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek. Szerinte megszokott ez a bérkiegészítés, nem ezzel, hanem azzal van probléma, hogy a pedagógusoknak ígért 10 százalékos béremelésére sincs fedezet a költségvetésben. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja szintén megerősítette, a kormány által biztosnak ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben, noha azt nem kötötték az EU-alkuhoz. Szerinte önmagában annak is üzenetértéke van, hogy az állam az egyházi intézmények támogatására fordít kiemelt figyelmet az államiakkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik