Gazdaság

Nem tudni, hányan járnak 13 milliárdért hittanórára

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Sem a Belügyminisztérium, sem az Oktatási Hivatal nem vezet nyilvántartást arról, hány iskolás jár hittanra.

Egy Orbán Viktor kormányfő által jegyzett kormányhatározat csaknem megduplázta és 13 milliárd forintra emelte a hitoktatás állami támogatását. A HVG hiába érdeklődött a Belügyminisztériumnál, illetve az Oktatási Hivatalnál, hogy hányan járnak hitoktatásra, létszámuk növekedése indokolta-e a döntést, azt a választ kapta, hogy egyikük sem vezet erről nyilvántartást. Így viszont nem világos, mi alapján utal az Államkincstár hitoktatás címén az egyes felekezeteknek.

Az összesített nyilvántartás hiánya azért furcsa, mert néhány napja írtunk arról, hogy Rétvári Bence belügyi államtitkár a szintén a megemelt támogatás okát firtató Vadai Ágnesnek (DK) arról írt, hogy az állami fenntartású iskolákban nagy az igény a felekezetenkénti hit- és erkölcstanoktatás megszervezésére. Ennek korábbi minimális csoportlétszáma 8 fő volt.  

Különösen a kis létszámú intézményekben előfordult azonban, hogy az adott felekezetbe tartozó gyermekek számára így nem lehetett megszervezni a hitoktatást, a kormány ezért

az egyenlő hozzáférés elvének érvényesítése érdekében

egy korábbi rendeletével a hit- és erkölcstanoktatásban részt vevő tanulók minimális csoportonkénti létszámát 6 főre módosította.
Az államtitkár szerint értelemszerű, hogy a kisebb létszámú csoportok több hitoktatói kapacitást igényelnek, amihez a megemelt keret biztosít fedezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik